Indonéz sambal kalmár



Elkészítés:
1. Az üreges kalmárt hosszában félbevágjuk, és szétnyitva kiterítjük a belső oldalával fölfelé. A kalmár egész felületét rombuszmintára beirdaljuk, de nem túl mélyen, nehogy átvágjuk a húst, majd 5 cm-es négyzetlapokra vágjuk. Az ecettel és 1 liter vízzel együtt egy tálba tesszük, és 10 percig ázni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsepegtetjük és félretesszük.
2. A tamarindot a maradék vízzel együtt egy tálba tesszük. 5 percig ázni hagyjuk, puhulás közben szétnyomkodjuk a pépet. Leszűrjük, a kemény darabokat kidobjuk.
3. A sonkahagymát, chilit, fokhagymát, fenyérfüvet, gyömbért és a garnélakrémet 1 teáskanálnyi olajjal együtt kisebb háztartási gépben vagy mozsárban simára keverjük, majd hozzávegyítjük a római köményt.
4. Erős lángon felforrósítunk egy teflonbevonatú wokot, beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a fűszerkrémet, és 5 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd, üveges lesz, és a folyadék is elpárolog. Kivesszük a wokból.
5. A wokot újból erősen felhevítjük, beleöntjük a maradék olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Kis adagokban beledobjuk a kalmárt, keverés közben 1-2 perc alatt átsütjük, majd kivesszük.
6. Közepesre mérsékeljük a lángot, majd hozzáadjuk a fűszerkrémet, a leszűrt tamarindos folyadékot és a cukrot. 2 percig kevergetjük, amíg a mártás alkotórészei jól összevegyülnek. Visszatesszük a kalmárt a wokba, és 1 percig pároljuk, amíg jól összekeveredik a mártással, és átmelegszik. Párolt rizzsel tálaljuk.