Marcipántorta

Adag: 1 tortaforma (17 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg marcipán
40 dkg mazsola
10 dkg félbevágott aszalt cseresznye
vagy
10 dkg félbevágott cukrozott cseresznye
19 dkg vaj
20 dkg barna cukor
1 evőkanál reszelt citromhéj
4 db simára kevert tojás
16 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
2 kiskanál sütőpor
2 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

1. Egy 17 cm átmérőjű, kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük. 30 dkg marcipánmasszát két alufólialap között egy tányér segítségével 20 cm átmérőjű körré nyújtunk, körülvágjuk. Ugyanezt megismételjük a maradék marcipánmasszával.

2. A vajat a cukorral meg a reszelt citromhéjjal jó habosra kikeverjük, a tojásokat apránként beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és két evőkanálnyit a masszába forgatunk. A maradék lisztet a gyümölccsel összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. A massza felét az előkészített formába simítjuk (1. kép), a vékonyabb (20 dkg-os) marcipánlapot ráfektetjük, lenyomtatjuk. A maradék tésztamasszát rátöltjük, a tetejét elsimítjuk.

3. A bemelegített sütőben kb. 60 percig sütjük, majd a meleget 150 °C-ra csökkentve még 45-60 percig hagyjuk a sütőben. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortát a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni.

4. A torta tetejét baracklekvárral megkenjük (2. kép), és a második marcipánlapot ráfektetjük, a szélét ujjunkkal kissé megnyomkodjuk, hogy cakkos legyen. A kész tortát grillsütőbe tesszük, hogy a teteje kissé megpiruljon, majd teljesen kihűtjük. Porcukorral meghintjük, és apró marcipántojásokkal is díszíthetjük. A torta derekára szalagot kötve még szebbé tehetjük ezt az ünnepi süteményt.

Marcipántorta Marcipántorta
A marcipános gyümölcstortát Angliában hagyományosan húsvétkor, illetve anyák napjára készítik. Régebben a munka során leeső marcipánokból formált 12 kis gömbbel is díszítették, a 12 apostolt jelezve ezzel. Húsvétkor kis marcipánnyuszi is kerülhet a torta tetejére.
Mivel ez a torta alkoholt nem tartalmaz, és marcipán a bevonata, akár négy hétig is frissen eltartható. Ha párás az idő, jól záródó fémdobozban a hűtőszekrényben ajánlatos tárolni.
Marcipántorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2996 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
Marcipántorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
cikkek