Narancsos máktorta

Adag: 1 tortaforma (20 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg mák
másfél dl narancslé
3 kiskanál reszelt narancshéj
19 dkg vaj
11 dkg porcukor
2 db simára kevert tojás
19 dkg rétesliszt
½ kiskanál sütőpor
A vajkrémhez:
1 db narancs héja
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
¾ dl narancslé

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az aljára sütőpapírt fektetünk. A mákot a narancslével összekeverjük (1. kép). A vajat a cukorral habosra verjük, a tojásokat apránként beleöntjük, alaposan kidolgozzuk. A reszelt narancshéjjal ízesítjük.

2. A sütőporral elkevert lisztet meg a mákmasszát váltogatva evőkanalanként a vajas krémhez adjuk, és simára eldolgozzuk. Az előkészített tortaformába töltjük (2. kép), és az előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A végén egy tűt vagy fogvájót beleszúrva meggyőződünk róla, hogy a közepe átsült-e. A sütőből kivéve 10 percig a formában pihentetjük, majd a szélét késsel meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk. A talpára állítjuk, hagyjuk kihűlni.

3. A vajkrémhez a cukrot a narancslével egy lábaskába töltjük, és kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. A hajszálvékonyan szálasra vágott narancshéjat is hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd keverés nélkül 5 percig főzzük. Langyosra hűtjük, majd kis szűrővel a narancshéjat kiszedjük belőle (3. kép), és hagyjuk megszikkadni. A visszamaradt szirupot teljesen kihűtjük. A vajat nagyon habosra kikeverjük, és a szirupot vékony sugárban - közben élénken keverve - belecsorgatjuk. Akkor jó, ha a krém habos, könnyű. A kihűlt tésztát két lapba vágjuk (4. kép), és a krém felét az alsó lapra kenjük. A felső lapot ráfektetve a maradék krémet rásimítjuk, a főtt narancshéjjal megszórjuk.

Narancsos máktorta Narancsos máktorta Narancsos máktorta Narancsos máktorta
Narancsos máktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2177 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
Narancsos máktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
google+