Angol gyümölcstorta

Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
14 dkg apróra vágott szárított füge
20 dkg kimagozott, összevagdalt datolya
38 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
1 ⅔ dl rum
1 db narancs reszelt héja
30 dkg barna cukor
6 db simára kevert tojás
38 dkg rétesliszt
1 kiskanál sütőpor
A cukormázhoz:
75 dkg marcipán
100 dkg porcukor
2 db simára kevert tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőkanál zselatinpor
dl víz
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. Egy 23 x 23 cm-es tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük. Valamennyi gyümölcsöt egy nagy tálba töltjük, a rummal meglocsoljuk, s alaposan összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd tovább verve a tojásokat apránként belecsorgatjuk, eldolgozzuk, majd a lekvárt is hozzáadjuk. A vajas keveréket a gyümölccsel jól elkeverjük.

2. Az átszitált lisztet a sütőporral és a fűszerekkel evőkanalanként a gyümölcsös masszába forgatjuk, hogy egyenletesen eloszoljon. Az előkészített tepsibe terítjük, hideg vízbe mártott kezünkkel a tetejét elegyengetjük. A tepsi alját finoman megütögetjük, hogy a tésztában maradt levegő eltávozzon. Utána a tepsit vastag, dupla csomagolópapír-lapra fektetjük, és a széleit felhajtva gemkapoccsal megtűzzük, hogy a papír szorosan körülvegye a tepsit (1. kép).

3. A bemelegített sütőben mérsékelt hőfokon 210 percig sütjük. A végén a közepébe tűt szúrunk, hogy megtudjuk nem tapad-e rá ragacsos massza, átsült-e. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni.

4. A cukormázhoz a porcukrot egy nagy edénybe szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A zselatint egy kis lábaskában a vízzel simára keverjük, kevergetve a tűzön felolvasztjuk, majd a tűzről levéve az olajat is beleöntjük, és 1 percig hűlni hagyjuk. A cukor közepébe öntjük, és az egészet fakanállal óvatosan összedolgozzuk. Utána kézzel masszává gyúrjuk (2. kép), majd a cukorcipót porcukorral meghintett deszkára átemelve még tovább gyúrjuk, amíg teljesen rugalmas nem lesz. Folpackba csomagoljuk, és felhasználásig szobahőmérsékleten tartjuk. Ne tegyük a hűtőszekrénybe!

5. A tésztát a tepsiből nagy lapos tálra borítjuk, és a benne lévő kis lyukakba marcipándarabkákat nyomkodunk. A baracklekvárt megmelegítjük és a tésztára kenjük. A marcipánt a kezünkkel átgyúrjuk, majd porcukorral meghintett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk. A nyújtófa segítségével a tésztára emeljük, hogy azt köröskörül beborítsa. A sarkainál összenyomkodjuk, a lelógó részeket levágjuk. Megkenjük a tojásfehérjével.

6. A cukorcipót porcukorral megszórt deszkán 7 mm vastagra nyújtjuk, lehetőleg akkorára, mint a tésztánk. A nyújtófa segítségével a marcipánnal betakart tésztára emeljük, hogy az oldalára is jusson. Porcukorba mártott kezünkkel elegyengetjük, hogy mindenütt sima legyen, a lelógó, fölösleges részeket levágjuk róla. Ízlés szerint díszíthetjük.

Angol gyümölcstorta Angol gyümölcstorta
Ez a tészta a marcipánnal és a cukormázzal bevonva is nagyon sokáig eltartható. Alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben akár három hónapig is friss marad.
Angol gyümölcstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2417 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
Angol gyümölcstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
recepttár