Battenberg-torta

Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg marcipán
2 evőkanál konyak
15 dkg vaj
17 dkg porcukor
3 db simára kevert tojás
1 csomag vaníliás cukor
22 dkg liszt
1 kevés málnaszörp
vagy
1 kevés meggyszörp

Elkészítés:

1. Egy közepes nagyságú (30 x 25 cm-es) tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját sütőpapírral kibéleljük. Egy 25 cm-es alufóliadarabból 3 cm széles csíkot hajtogatunk, amivel a tepsit keresztben két részre osztjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd tovább verve a tojásokat belecsorgatjuk. A vaníliával ízesítjük, majd evőkanállal beleforgatjuk a sütőporral összekevert lisztet meg a darált mandulát. A kidolgozott massza felét a tepsi egyik térfelébe simítjuk. A másik felét pár csepp meggybefőttlével vagy málnaszörppel rózsaszínűre színezzük, és a tepsi másik felébe töltve szépen elsimítjuk (1. kép).

2. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A végén egy tűt vagy fogvájót beleszúrva ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e. A sütőből kivéve a tésztát a tepsiben 10 percig állni hagyjuk, majd rácsra vagy deszkára borítva hűtjük ki.

3. Mielőtt a tortát összeállítanánk, mind a sárga, mind a rózsaszínű tésztát hosszában három egyforma csíkra vágjuk. Közben a marcipánmasszát két zsírpapír között akkora téglalappá nyújtjuk, hogy a tortát majd mind a négy oldalán betakarja. A baracklekvárt felolvasztjuk, és a konyakkal ízesítjük. A kiterített marcipánlap egyik hosszanti felének szélére először egy rózsaszínű, majd egy sárga tésztalapot fektetünk, és a zamatos lekvárral nemcsak a tetejét kenjük meg, de az oldalát is (2. kép), hogy a tésztacsíkokat összeragassza. A megkent tésztára újra két tésztacsíkot fektetünk úgy, hogy a rózsaszínűre sárga, a sárgára rózsaszínű kerüljön, és ismét megkenjük lekvárral. A harmadik tésztasornál is ügyeljünk arra, hogy más más színű kerüljön rá az előző lapokra. Utána a marcipánlapot a tésztára terítjük, de a két végét szabadon hagyjuk. A hosszú jurta tetején a marcipánt körös-körül kissé összenyomkodjuk, hogy szép csúcsos pereme legyen, majd a tetejére éles késsel mintát rajzolunk.

Battenberg-torta Battenberg-torta
A kész tortát ajánlatos egy héten belül megenni. A legjobb alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben tartani. A marcipánburkolat nélkül a fagyasztóban akár két hónapig is friss marad.
Battenberg-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5801 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
Battenberg-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
cikkek