Darázsfészek

Adag: 1 tortaforma (20 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dkg puha vaj
6 dkg porcukor
2 dl meleg víz
1 késhegynyi
12 és fél dkg rétesliszt
12 és fél dkg finomliszt
A tetejére:
6 dkg vaj
11 dkg porcukor
1 evőkanál méz
6 dkg hámozott, szeletelt mandula
A vaníliakrémhez:
2 evőkanál vaníliakrémpor
2 evőkanál vaníliaesszencia
másfél dl sűrű tejföl
másfél dl tejszín
1 evőkanál kristálycukor
1 és ¼ dl tej

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, és az alját meg az oldalát sütőpapírral kibéleljük. A szárított élesztőt a vízzel, a vajjal, a cukorral, csipetnyi sóval meg 19 dkg liszttel simára keverjük. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 10-15 percig, kelesztjük, utána a maradék lisztet is beledolgozzuk. Meglisztezett deszkára borítjuk, és addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz. A konyharuhával letakarva meleg helyen még 20 percig kelesztjük. A bevonathoz a vajat a cukorral meg a mézzel mély serpenyőbe tesszük, és a tűzön kevergetve addig melegítjük, amíg a vaj meg a cukor el nem olvad. Utána kis lángon, de most már keverés nélkül 2-3 percig hagyjuk forrni, majd a tűzről levéve a mandulát is belekeverjük.

2. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd akkorára nyújtjuk, hogy az előkészített tortaformába fektethessük. Óvatosan, nehogy a tészta tetejét megsértsük, rásimítjuk a bevonatot (1. kép), alufóliával letakarjuk, és meleg helyen még kb. 20 percig kelni hagyjuk. Akkor jó, ha a tészta a forma tetejéig, felemelkedik. A bemelegített sütőben 180 °C-on 35-45 percig sütjük, illetve addig, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza, és a tészta teteje is aranybarna. A sütőből kivéve a formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra vagy deszkára borítjuk, és a talpára állítjuk.

3. A vaníliakrémhez a vaníliaízű krémport a cukorral meg a tejjel simára keverjük, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve a vaníliás cukrot is belekeverjük (2. kép), és letakarjuk, nehogy bőr képződjön rajta, mialatt kihűl, illetve időnként megkeverjük.

4. A kihűlt tésztát két lapba vágjuk, az alsó lapot tálra fektetjük. A krémport a tejjel habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, ezt és a sűrű tejfölt belekeverjük. Az alsó tésztalapra kenjük, majd a felső lapot ráfektetjük.

Darázsfészek Darázsfészek
Előfordulhat, hogy a sütési idő háromnegyede után a tészta egyes részein kissé behorpad, mert a mandulás keverék kis mélyedéseket okozhat. Ilyenkor kiskanállal ezeken a részeken a „nehezékeket" óvatosan leemeljük róla, és a sütést így folytatjuk.
Darázsfészek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2720 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
Darázsfészek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
tippek, fortélyok