Darázsfészek



Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, és az alját meg az oldalát sütőpapírral kibéleljük. A szárított élesztőt a vízzel, a vajjal, a cukorral, csipetnyi sóval meg 19 dkg liszttel simára keverjük. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 10-15 percig, kelesztjük, utána a maradék lisztet is beledolgozzuk. Meglisztezett deszkára borítjuk, és addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz. A konyharuhával letakarva meleg helyen még 20 percig kelesztjük. A bevonathoz a vajat a cukorral meg a mézzel mély serpenyőbe tesszük, és a tűzön kevergetve addig melegítjük, amíg a vaj meg a cukor el nem olvad. Utána kis lángon, de most már keverés nélkül 2-3 percig hagyjuk forrni, majd a tűzről levéve a mandulát is belekeverjük.
2. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd akkorára nyújtjuk, hogy az előkészített tortaformába fektethessük. Óvatosan, nehogy a tészta tetejét megsértsük, rásimítjuk a bevonatot (1. kép), alufóliával letakarjuk, és meleg helyen még kb. 20 percig kelni hagyjuk. Akkor jó, ha a tészta a forma tetejéig, felemelkedik. A bemelegített sütőben 180 °C-on 35-45 percig sütjük, illetve addig, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza, és a tészta teteje is aranybarna. A sütőből kivéve a formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra vagy deszkára borítjuk, és a talpára állítjuk.
3. A vaníliakrémhez a vaníliaízű krémport a cukorral meg a tejjel simára keverjük, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve a vaníliás cukrot is belekeverjük (2. kép), és letakarjuk, nehogy bőr képződjön rajta, mialatt kihűl, illetve időnként megkeverjük.
4. A kihűlt tésztát két lapba vágjuk, az alsó lapot tálra fektetjük. A krémport a tejjel habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, ezt és a sűrű tejfölt belekeverjük. Az alsó tésztalapra kenjük, majd a felső lapot ráfektetjük.
![]() |
![]() |