Siena-torta

Panforte di Siena

Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg méz
2 db narancs reszelt héja
13 dkg pirított dió
13 dkg hámozott, pirított mandula
20 dkg cukrozott sárgabarack
vagy
vagy
20 dkg cukrozott ananász
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg rétesliszt
1 evőkanál kakaó

Elkészítés:

1. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk; sütőpapírral az alját és az oldalát is beborítjuk (1. kép) úgy, hogy 1 cm magasan a perem fölé érjen.

2. A sokféle gyümölcsöt apróra vágjuk, a liszt, a kakaó meg a fűszerek keverékét rászitáljuk (2. kép), és összekeverjük.

3. A cukrot a mézzel simára keverjük, és lassan addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad (3. kép). Még 1 percig főzzük, majd forrón a gyümölcsös lisztre öntjük. Evőkanállal addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll.

4. Az előkészített formába töltjük, és vizes kézzel a tetejét elegyengetjük (4. kép). A sütőben 35-40 percig sütjük. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd alufóliára borítjuk A fóliába csomagolva legalább 2 napig állni hagyjuk, ezután kibontva porcukorral megszórjuk, és apró háromszögekre vágjuk.

Siena-torta Siena-torta Siena-torta Siena-torta
A Siena-torta hazája a toszkán város, Siena, Itália-szerte panforténak hívják. Kávéhoz kínálják, illetve díszpapírba csomagolva, szalaggal átkötve kedves karácsonyi ajándék.
Könnyebben meghámozható a mandula, ha leforrázzuk, majd 2-3 percig állni hagyjuk a vízben.
A mandulát úgy pirítjuk meg, hogy egy sütőlapra tesszük, és előre 180 °C fokos sütőbe vagy 4-es fokozatú gázsütőbe tesszük 5-10 percre. Grill alatt is megpiríthatjuk, ekkor gyakran forgassuk, mert a mandula gyorsan megég.
Ebből az alapanyag mennyiségből két kisebb - 17-17 cm átmérőjű - tortát is készíthetünk.
A becsomagolt süteményt a hűtőszekrényben három hónapig is eltarthatjuk.
Siena-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2143 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
Siena-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
bevásárlólista