Dobos-torta

Adag: 1 egész (12 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kiskanál sütőpor
8 db szétválasztott tojás
20 dkg rétesliszt
A karamell-laphoz:
25 dkg porcukor
15 dkg pirított, szeletelt mandula
másfél dkg víz
A töltelékhez:
10 dkg olvasztott keserű csokoládé
25 dkg vaj
3 dkg kakaó
35 dkg porcukor
másfél dl víz

Elkészítés:

1. Sütőpapírból hat darab, 23 cm átmérőjű kerek lapot vágunk ki, és egy-egy sütőlemezre fektetjük ezeket. A tojások sárgáját a cukor felével elektromos habverővel addig verjük, amíg habos, világos nem lesz. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a cukor másik felét szintén habverővel beleverjük, hogy teljesen feloldódjon, s a hab fényes, kemény legyen. Az átszitált, sütőporral elkevert lisztet evőkanállal a cukros tojássárgába keverjük, majd a tojáshabot apránként, óvatosan beleforgatjuk. A kerek sütőpapírlapokra egyenlően elosztva (1. kép) 6-8 percig sütjük, hogy aranyszínű, nyomásra rugalmas piskóta legyen. A tésztalapokat rácsra vagy deszkára fektetve kihűtjük.

2. A töltelékhez a cukrot a vízzel felengedve kevergetve addig forraljuk, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Még 10-15 percig kis lángon, fedő nélkül főzzük, hogy a szirup besűrűsödjön, de cseppenthető legyen. A tojássárgákat elektromos habverővel simára keverjük, majd tovább verve a meleg szirupot apránként beleöntjük (2. kép). Utána a kakaót és az olvasztott csokoládét tegyük a krémbe. Addig verjük, míg ki nem hűl, jól be nem sűrűsödik. A vajat habosra keverjük, majd a kidolgozott tojássárgákat apránként hozzáadjuk. A krém akkor jó, ha sima és könnyű.

3. A karamell-laphoz a cukrot a vízzel vastag falú edényben kevergetve addig forraljuk, amíg a cukor fel nem oldódik, majd keverés nélkül még, 5-10 percig mérsékelt tűzön hagyjuk, hogy a végen szép aranysárga legyen (3. kép). Villámgyorsan az egyik tésztalapra öntjük, és megolajozott, forró késsel 12 egyforma szeletre vágjuk, mert ha a karamell kihűlt, törik, nem szeletelhető.

4. A krémmel öt tortalapot megkenünk (4. kép), és a hatodik - karamelles - lappal befedjük. A torta oldalát is krémmel bevonjuk, és a mandulaszeleteket az oldalára tapasztjuk. A karamell-lap szeletei mentén vágjuk fel.

Dobos-torta Dobos-torta Dobos-torta Dobos-torta
Amikor névadója, Dobos C. József budapesti csemegekereskedő és szakácsmester kitalálta a Dobos-tortát, elképesztő feltűnést keltett. (Néhány európai nagyvárosban a legrangosabb társasági eseményeken a Dobos-torta lett egy időre a terített asztal szenzációja, frissen küldették Pestről, magától a mestertől, aki speciális fadobozokat készíttetett erre a célra.) A siker magyarázata: a XIX. század végén, e kreáció születésekor főként főzött krémekkel, cukor- és tejhabokkal töltött, kimódolt formájú vagy emeletes, agyoncicomázott alkalmi tortákat csináltak - a manapság oly közönséges vajkrémet nem ismerték; s a torta egyszerűségében elegáns megjelenésével is eltért a megszokottól-megunttól. A szakácsdinasztiából származó Dobos szüntelenül azon munkálkodott, hogy újabb és újabb különlegességekkel szolgáljon boltja elkényeztetett ínyencekből verbuválódott vevőkörének (példának okáért pástétomfűszer-keveréke bátran tekinthető a mai ételízesítők ősének). 1885-ben az első Budapesti Országos Általános Kiállításon önálló pavilont nyitott, itt rukkolt elő a Dobos-tortával, ami egyszerűen lázba hozta a közönséget. A pavilont még Ferenc József és Erzsébet királyné is meglátogatta - az uralkodópár a jelenlévők ovációja közepette kóstolta meg a gyorsan elhíresült édességet. Ezután minden cukrászdában ugyanilyen tortát követeltek a vendégek. A mesterek fáradhatatlanul próbálkoztak, hogy megfejtsék a titkát, az utánzatok azonban meg sem közelítették a valódit. Csak 1906-ban változott a helyzet. Ekkor a magának való különcként ismert Dobos nyugalomba vonult, s egy nagylelkű gesztussal szabad felhasználásra átadta a budapesti ipartestületnek addig szigorúan őrzött receptjét. A torta körüli hercehurca, a sok furfang, amellyel készítésének fortélyaihoz férkőzni próbáltak, máig izgatja a fantáziákat, még az 1990-es években is született egy operett, amelynek ez volt a témája. Azt, ami az eltelt viharos évszázad után még fellelhető a Dobos-hagyatékból, Szentendrén, egy múzeum-cukrászdában őrzi a mester késői tisztelője.
A torta nevével furcsa dolog történt. A Dobos megjelölésről sokan azt hiszik, hogy a kemény karamellbevonatra utal - ennélfogva ezt dobnak titulálják.
Dobos-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2947 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
Dobos-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki megtalálja az ízlésének, tehetségének és az alkalomnak megfelelő süteményt, a dobostortától a márványkalácson át az... bővebben...
facebook