Besamelmártás
Klasszikus fehérmártás
Elkészítési idő:
25 perc
Munkaidő: 15 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A tejet serpenyőbe öntjük, és a hagymaszeletet, a babérlevelet meg a borsot belerakva felforraljuk. A tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk.
2. A tejet átszűrjük, az ízesítőket kidobjuk. A vajat felolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, és 1 percig a tűzön kevergetve megpezsegtetjük, halványsárgára sütjük.
3. A tűzről lehúzva a tejet apránként, minden adagot gondosan eldolgozva beleöntjük, simára keverjük. Ha már valamennyi tejet beledolgoztuk, a tűzre visszatesszük, és addig kevergetjük, amíg sűrű, krémes nem lesz. Még 1 percig főzzük, és megsózzuk, megborsozzuk.
Azáltal, hogy a tejet az ízesítőkkel állni hagyjuk, a mártás különlegesen zamatossá válik. Ajánlatos magasabb zsírtartalmú tejet venni hozzá, ettől a mártás jobb minőségű lesz.