Narancsos hollandi mártás
Máltai mártás



Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk, a tetején képződött habot leszedjük, és a vajat kihűtjük.
2. Kis serpenyőben a vizet a tojássárgával habverővel fél perc alatt simára, fehérre keverünk, majd nagyon kis láng fölött 3 percig verjük, hogy habos, sűrű legyen; a tűzről levesszük. (Vigyázzunk, nehogy túlságosan megforrósítsuk, mert a tojás könnyen összekaphat.)
3. Az olvasztott vajat apránként, vékony sugárban belecsorgatjuk. Mindig csak akkor öntjük bele a következő adagot, ha az előzőt már teljesen simára vertük. A vajból kicsapódó savós levet ne adjuk hozzá! Végül narancslével ízesítjük (A narancslevet ajánlatos átszűrni, nehogy rostdarabka kerüljön a mártásba.), és megsózzuk, megborsozzuk. Azonnal tálaljuk.