Sült liba

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Sült liba
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg kimagozott, összevágott aszalt szilva
2 db összevagdalt alma
1 db 300 dkg-os liba
2 evőkanál konyak
2 evőkanál liszt
1 csokor összevágott petrezselyemzöld
2 kiskanál reszelt citromhéj
3 szelet héja nélkül, kockára vágott kenyér
1 fej összevágott vöröshagyma
3 dkg vaj
3 dl víz
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A libáról a zsírt levágjuk, és a mellének, combjának bőrét megszurkáljuk.

2. A hagymát az olajon kevergetve aranysárgára sütjük. Az almát, a megáztatott szilvát, a kenyérkockákat, a citromhéjat meg a petrezselymet belekeverjük, megsózzuk, és kanalanként a liba hasüregébe töltjük. A nyílást összetűzzük, és a liba két combját összekötjük.

3. A szárnyast egy kevés sóval meg 1 evőkanál liszttel bedörzsöljük, és egy tepsibe rakott rostra fektetjük. Jó forró (200 °C-os) sütőben 15 percig sütjük. Utána a bőrét megszurkáljuk, és a libát alufóliával letakarva most már mérsékelt tűzön (180 °C-kal) még 120 percig sütjük. Közben időnként a saját levével meglocsoljuk. Az alatta összegyűlt zsírt leöntjük, és most már fólia nélkül a szárnyast 15 perc alatt szépen megpirítjuk. Feldarabolás előtt a nyitott sütőajtóban 15 percig pihentetjük.

4. A pecsenyezsírból 2 evőkanálnyit kis serpenyőbe töltünk (a többit behűtjük), és a második kanál liszttel megszórva, kevergetve kissé megpirítjuk. A konyakot, majd a vizet hozzáöntjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és kevergetve mártássá sűrítjük.

A libát a mártással, sült burgonyával és hagymapürével tálaljuk.

Sütés közben a pecsenye alól a zsírt időnként leöntjük, hogy a liba bőre ropogós legyen.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.

Sült burgonya

Kép nélkül
8 szem hámozott burgonya
12 dkg zsír vagy
1.25 dl olaj
ízlés szerint

1. A burgonyát hosszában félbevágjuk és leszárítjuk.

2. A zsírt vagy olajat zománcos tepsibe öntjük, és a burgonyát beleforgatjuk. Akkor jó, ha a zsír a burgonyadarabokat bevonja. Közepesen meleg (180 °C-os) sütőben 30 percig sütjük, majd pecsenyelapáttal alányúlva a krumplit megfordítjuk.

3. Ekkor a zsírt leöntjük róla, és a burgonyát még 60 percig, időnként megfordítva sütjük. Csak tálalás előtt sózzuk meg.

Sült liba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3250 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontját jelentik. Bár elkészítésük időigényes, a látványuk és ízük mindig megéri a fáradságot. Ha pedig a... bővebben...
Sült liba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontját jelentik. Bár elkészítésük időigényes, a látványuk és ízük mindig megéri a fáradságot. Ha pedig a... bővebben...
ételfotó