Gyümölcsös töltött pulykamell

Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg bőrös pulykamell
A kenéshez:
2 és fél dl sárgabaracklé
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál szójaszósz
A körethez:
1 doboz szűrt sárgabarackbefőtt
30 dkg szűrt, magozott aszalt szilva
A mártáshoz:
2 evőkanál konyak
5 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt bors
A töltelékhez:
20 dkg kimagozott, összevágott aszalt szilva
20 dkg darabolt aszalt sárgabarack
4 szál összevágott újhagyma
35 dkg zsemlemorzsa
1 db simára kevert tojás
1 és ¼ dl portói bor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja

Elkészítés:

1. A mellet - ha fagyott - a hűtőszekrényben felolvadni hagyjuk.

2. A mellből a csontot úgy bontjuk ki, hogy éles, hegyes késsel a húst a csont mellett behasítjuk, az ujjainkkal óvatosan lefejtjük. Szorosan a csont mellett vágjuk, úgy könnyebben lejön.

3. A szárnytöveknél a forgót és a csontot is körülvágjuk, hogy a csontot könnyen ki tudjuk emelni.

4. Késünkkel - mindig a csontot követve - a hátrészig a húst gondosan lebontjuk.

5. A töltelékhez a zsemlemorzsát a szilvával, a barackkal, a hagymával (zöldje nélkül), a borral, a narancs- és citromhéjjal összekeverjük, és a tojást is beledolgozzuk. A mellet a bőrös felére fektetjük, és a tölteléket a homorú felére halmozva a húst rágöngyöljük.

6. Zsineggel gondosan összevarrjuk, a bőr két szélét is összeerősítjük.

7. A mellet varrott felével lefelé tepsire fektetjük, és közepesen meleg (180 °C-os) sütőben 150-180 percig sütjük. A baracklé, a barna cukor és a szójaszósz keverékével gyakran megkenjük. (Ajánlatos a pulykamellet sütés közben alufóliával letakarni, nehogy a bőre megégjen.) Szeletelés előtt 20 percig letakarva pihentetjük.

8. A barackmártáshoz a barackot a vízben addig főzzük, amíg jó puha nem lesz. A levével együtt turmixoljuk, majd a lábasba visszaöntjük. A konyakot, a leveskockát és vízzel simára kevert étkezési keményítőt beleöntjük, majd kevergetve sűrű mártássá főzzük. A végén megborsozzuk.

9. A pecsenyét a tálon sárgabarackbefőttel és megáztatott szilvával körülrakjuk, és a mellet még egyszer a maradék ízesített baracklével megkenjük. Felszeletelve, barackmártással kínáljuk.

A pulykamellet ma már kisebb-nagyobb darabokban vásárolhatjuk. Bőrös pulykamell csontosan kapható, többnyire frissen, de időnként fagyasztva. Ha fagyasztottat veszünk, a hűtőszekrényben legalább egy nap kell ahhoz, hogy felolvadjon. Mindig folpackba csomagolva olvasszuk fel, mert különben a húsa kiszárad.
Gyümölcsös töltött pulykamell
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2787 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontját jelentik. Bár elkészítésük időigényes, a látványuk és ízük mindig megéri a fáradságot. Ha pedig a... bővebben...
Gyümölcsös töltött pulykamell
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontját jelentik. Bár elkészítésük időigényes, a látványuk és ízük mindig megéri a fáradságot. Ha pedig a... bővebben...
recepttár