Tésztában sült rokfortos pecsenye

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Tésztában sült rokfortos pecsenye
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg sült marhahús
vagy
20 dkg márványsajt
1 db simára kevert tojás
6 dkg vaj
vagy
6 dkg margarin
1 csomag mirelit paraj
vagy
150 dkg friss, főtt paraj

Elkészítés:

1. A parajt alaposan megtisztítjuk, megmossuk, vagy a fagyottat felolvasztjuk, kinyomkodjuk.

2. Ha friss parajból készítjük, akkor a leveleket 1 percre lobogó forró vízbe rakjuk, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

3. A vajat megforrósítjuk, és a sültet átsütjük rajta, majd kihűtjük. A pecsenyelevet megőrizzük.

4. A tészta kétharmad részét akkora lappá nyújtjuk, mint egy ovális tál, de 2 cm széles karimája is legyen. A parajt - a szélétől 5 cm-t hagyva - ráterítjük.

5. A sajtot a spenótra morzsoljuk, és a húst a közepére fektetjük. A tésztát ráhajtjuk, majd az egészet megfordítjuk, hogy a tészta felülre kerüljön. Tojással megkenjük. A maradék tésztából szép díszeket vágunk ki, a húscsomag tetejére fektetjük, és ezt is tojással kenjük.

6. Kissé kizsírozott tűzálló tálra fektetve forró (210 °C-os) sütőben 25-30 percig sütjük. Mielőtt felszeletelnénk, 10 percig alufóliával letakarva pihentetjük. Pecsenyelével és párolt zöldséggel tálaljuk.

Testes vörösbort kínáljunk hozzá.
Gyakori, hogy a sült húst friss zsiradékon újra átsütjük: így remek pecsenyelevet kapunk, főleg, ha különféle ízesítőkkel zamatossá tesszük.
Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Marhasült

Marhasült
250 dkg vesepecsenye vagy
250 dkg fehérpecsenye
1 gerezd tört fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
A pecsenyeléhez::
1 kiskanál liszt
3 dl víz
2 evőkanál vörösbor
ízlés szerint frissen őrölt bors

1. A szép, tömör húsdarab külsejét borssal és fokhagymával bedörzsöljük, és zománcos tepsire fektetjük.

2. A sütőben közepes hőfokon (180 °C) a súlyától függő ideig sütjük: 50 dkg-onként 25 percet számítunk, ha jobban át akarjuk sütni, akkor még többet. Közben alufóliával lazán letakarjuk. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, csak utána szeleteljük fel.

3. A pecsenyeléhez 1 evőkanál pecsenyezsírt a liszttel elkeverünk, kevergetve kissé megpirítjuk. A többi hozzávalót beleadva, kevergetve 3 perc alatt besűrítjük.

4. A roast beefet a mártással és párolt zöldséggel tálaljuk, de kedvelt kísérője a yorkshire-puding is.

Tésztában sült rokfortos pecsenye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1800 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontját jelentik. Bár elkészítésük időigényes, a látványuk és ízük mindig megéri a fáradságot. Ha pedig a... bővebben...
Tésztában sült rokfortos pecsenye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontját jelentik. Bár elkészítésük időigényes, a látványuk és ízük mindig megéri a fáradságot. Ha pedig a... bővebben...
facebook