Ujházi-leves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ujházi-leves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150 dkg-os tyúk
vagy
1 db 150 dkg-os kakas
10 dkg csiperkegomba
15 dkg fejtett zöldborsó
1 csapott evőkanál
8 szem bors
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kicsi karalábé
1 nagy zeller
3 szál közepes méretű sárgarépa
igény szerint cérnametélt
ízlés szerint petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Egy kis kakast, esetleg tyúkot egy nagy fazékban annyi vízben, hogy jó alaposan ellepje, felforralunk, levét lehabozzuk. Hozzáadjuk megtisztítva, hasábokra vágva, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a karalábét, a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, Sóval, borssal ízesítjük, és lassan tovább forraljuk.

2. Fél óra múlva hozzáadjuk még a karfiolrózsákat, a kifejtett zöldborsót és a csiperkegombát. Amikor a baromfi megfőtt, kiemeljük a levesből, kicsontozzuk és lebőrözzük. A levest lezsírozzuk, leszűrjük, a fölösleges ízesítőket (vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika) kidobjuk belőle, s a húst, meg a gyökérzöldséget metéltre (julienre) vágjuk.

3. A húst előmelegített levesestálba tesszük, húslevesben kifőtt cérnametéltet teszünk rá, erre rakjuk a zöldségeket, és rámerjük a forró levest, melyet megszórunk aprított petrezselyemzölddel.

Ez a leves valaha élt kitűnő színészünk, Ujházy Ede kedvence volt. Erős húslevesként köret nélkül is tálalható.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Cérnametélt

Kép nélkül
12 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet

1. A tojásból, víz hozzáadása nélkül, annyi liszttel, amennyit fölvesz, kemény tésztát gyúrunk.

2. Anélkül, hogy közben liszteznénk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és késsel hajszálvékony metéltre (cérnametélt) vágjuk.

3. A forrásban lévő kész levesbe főzzük bele (a frissen gyúrt tészta 2-3 perc alatt készül el, a száraznak valamivel hosszabb idő kell).

Ujházi-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2473 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Ujházi-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
vegetáriánus ételek