Marhahúsleves velős csonttal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Marhahúsleves velős csonttal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg marhahús
30 dkg marhacsont
1 darabka kelkáposzta
2 db gombafej
1 kisebb fej karalábé
1 kisebb fej zeller
1 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
6 szem bors
½ evőkanál
ízlés szerint pirospaprika
igény szerint pirítós
ízlés szerint
igény szerint levestészta

Elkészítés:

1. Egy velős csont végeit sóval megszórjuk, majd a ritkacsonttal és a leveshússal (pl.: lapocka, fartő) egy nagy fazékban annyi hideg vízben, amennyi bőségesen ellepi, főzni kezdjük. Sóval, borssal ízesítjük és nagyon lassan forraljuk.

2. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a zellert, a karalábét és a gombafejeket megtisztítjuk, és egy cikk kelkáposztával együtt a félig puhult húshoz adjuk. A levest tovább forraljuk, míg a hús megpuhul, majd a lángról levéve hagyjuk néhány percig ülepedni, és leszűrjük.

3. Egy külön adag levesben, mely készülhet leveskockából is, kifőzzük a levesbetétet (pl.: cérnametélt, kockatészta, daragaluska, maceszgombóc stb.), és leszűrjük.

4. A leszűrt tésztát és zöldségeket, amelyek közül a kelkáposztát, fokhagymát és vöröshagymát kidobjuk, célszerű külön tálon kínálni. A velős csontot egyben, és tűzforrón adjuk asztalra, ahol tartalmát meleg pirítósra kenve, sózva-paprikázva azonnal, még a leves előtt elfogyasztjuk. A főtt hús körettel és mártással vagy ecetes tormával második fogás is lehet.

Cérnametélt

Kép nélkül
12 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet

1. A tojásból, víz hozzáadása nélkül, annyi liszttel, amennyit fölvesz, kemény tésztát gyúrunk.

2. Anélkül, hogy közben liszteznénk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és késsel hajszálvékony metéltre (cérnametélt) vágjuk.

3. A forrásban lévő kész levesbe főzzük bele (a frissen gyúrt tészta 2-3 perc alatt készül el, a száraznak valamivel hosszabb idő kell).

Kockatészta

Kockatészta
12 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet

1. A tojásból, víz hozzáadása nélkül, annyi liszttel, amennyit fölvesz, kemény tésztát gyúrunk.

2. Anélkül, hogy közben liszteznénk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és késsel 4-5 mm élű kockákra vágjuk.

3. A forrásban lévő kész levesbe főzzük bele (a frissen gyúrt tészta 2-3 perc alatt készül el, a száraznak valamivel hosszabb idő kell).

Daragaluska

Daragaluska
20 dkg búzadara
2 db tojás
1 csipet
2 dkg hideg zsír

1. A hideg zsírt habosra keverjük a tojással, sózzuk, beleszórjuk a darát, és alaposan elkeverjük vele.

2. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd kiskanállal a forrásban lévő leszűrt húslevesbe szaggatjuk (közben a kanalat a levesben meg-megmártjuk), és lassú forralással főzzük.

Pászkagombóc

Pászkagombóc
3 db tojás
10 dkg darált pászka
3 evőkanál víz
1 evőkanál libazsír
1 késhegynyi őrölt bors
1 késhegynyi törött gyömbér

1. A zsírt a tojással kikeverjük, hozzátesszük a vizet, fűszerezzük, és belekeverünk annyi pászkadarát (tört pászkát), hogy formálható masszát kapjunk. Ezt hűtőszekrényben legkevesebb 1, de akár 7-8 óra hosszat is pihentetjük.

2. Nedves kézzel gombócokat formálunk belőle, melyeket egy nagy lábasban lassan fövő bő húslevesben kb. 30 percig főzünk (fontos, hogy a közepük se maradjon nyers). A gombócok megnőnek, és könnyűek lesznek. Sok levest magukba szívnak, ezért szokás leveskockából készült levesben külön kifőzni őket.

3. Tálalás előtt az utóbbi módon készült gombócokat is alaposan átforraljuk a levesben.

Marhahúsleves velős csonttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1372 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Marhahúsleves velős csonttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
szótár