Csirkés rétes

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csirkés rétes
Adag: 12 tepsi (48 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
120 dkg krémsajt
96 db réteslap
12 evőkanál szezámmag
12 evőkanál olaj
12 nagyobb fej összevágott vöröshagyma
24 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál currypor
24 evőkanál tejföl
108 dkg olvasztott vaj
12 szál összevágott szárzeller
12 kisebb finomra vágva piros húsú paprika
12 db hámozott, szeletelt avokádó

Elkészítés:

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Egy tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. Az olajon a hagymát teflonserpenyőben megfonnyasztjuk, a fokhagymát hozzáadjuk, és kevergetve, 2 percig sütjük. A darált húst beleforgatjuk, és erős lángon, kevergetve, 4 perc alatt szárazra pároljuk. Közben az összeragadt apró húsdarabkákat villával szétbontjuk. Curryporral meghintjük (1. kép), majd a tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. A végén a sajtot meg a tejfölt is belekeverjük.

2. A tésztalapokat széthatjuk, és az elsőt olvasztott vajjal megkenjük (2. kép). A másodikat ráfektetjük, és ezt a maradék réteslapokkal ismételjük.

3. A húsvagdalékot a tészta hosszanti részére halmozzuk, és zellerrel, paprikával megszórjuk, az avokádószeleteket a tetejére halmozzuk (3. kép).

4. A tésztát összegöngyöljük, a végeit behajtjuk. A tésztaszéllel lefelé a kikent tepsire fektetjük, és a tetejét olvasztott vajjal megkenjük, szezámmaggal megszórjuk (4. kép). 30 percig vagy amíg szép piros nem lesz, sütjük. Felszeletelve tálaljuk.

Csirkés rétes Csirkés rétes Csirkés rétes Csirkés rétes
Mindig friss réteslapot vásároljunk, és a kicsomagolt tésztát nedves ruhával letakarva a hűtőben tartsuk. Megfagyasztani nem szabad!
A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük, a rétest csak tölteni, göngyölni kell sütés előtt.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Csirkés rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2937 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú - olasz, mexikói, indiai és más ázsiai fogások készítéséhez, fasírozottakhoz és egytálételekhez egyaránt kiváló.... bővebben...
Csirkés rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú - olasz, mexikói, indiai és más ázsiai fogások készítéséhez, fasírozottakhoz és egytálételekhez egyaránt kiváló.... bővebben...
bevásárlólista