Csirkés rétes

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csirkés rétes
Adag: 10 tepsi (40 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg krémsajt
80 db réteslap
10 evőkanál szezámmag
10 evőkanál olaj
10 nagyobb fej összevágott vöröshagyma
20 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál currypor
20 evőkanál tejföl
90 dkg olvasztott vaj
10 szál összevágott szárzeller
10 kisebb finomra vágva piros húsú paprika
10 db hámozott, szeletelt avokádó

Elkészítés:

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Egy tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. Az olajon a hagymát teflonserpenyőben megfonnyasztjuk, a fokhagymát hozzáadjuk, és kevergetve, 2 percig sütjük. A darált húst beleforgatjuk, és erős lángon, kevergetve, 4 perc alatt szárazra pároljuk. Közben az összeragadt apró húsdarabkákat villával szétbontjuk. Curryporral meghintjük (1. kép), majd a tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. A végén a sajtot meg a tejfölt is belekeverjük.

2. A tésztalapokat széthatjuk, és az elsőt olvasztott vajjal megkenjük (2. kép). A másodikat ráfektetjük, és ezt a maradék réteslapokkal ismételjük.

3. A húsvagdalékot a tészta hosszanti részére halmozzuk, és zellerrel, paprikával megszórjuk, az avokádószeleteket a tetejére halmozzuk (3. kép).

4. A tésztát összegöngyöljük, a végeit behajtjuk. A tésztaszéllel lefelé a kikent tepsire fektetjük, és a tetejét olvasztott vajjal megkenjük, szezámmaggal megszórjuk (4. kép). 30 percig vagy amíg szép piros nem lesz, sütjük. Felszeletelve tálaljuk.

Csirkés rétes Csirkés rétes Csirkés rétes Csirkés rétes
A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük, a rétest csak tölteni, göngyölni kell sütés előtt.
Mindig friss réteslapot vásároljunk, és a kicsomagolt tésztát nedves ruhával letakarva a hűtőben tartsuk. Megfagyasztani nem szabad!

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Csirkés rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2970 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú - olasz, mexikói, indiai és más ázsiai fogások készítéséhez, fasírozottakhoz és egytálételekhez egyaránt kiváló.... bővebben...
Csirkés rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú - olasz, mexikói, indiai és más ázsiai fogások készítéséhez, fasírozottakhoz és egytálételekhez egyaránt kiváló.... bővebben...
lexikon