Gombás-húsos tekercsek

Adag: 1 tepsi (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 fej összevágott vöröshagyma
1 kis doboz paradicsompüré
2 evőkanál friss, összevágott rozmaring
1 evőkanál olaj
3 dkg vaj
ízlés szerint
A kenéshez:
igény szerint tej
A töltelékhez:
17 dkg összevágott gomba
2 gerezd zúzott fokhagyma
másfél dl tejszín
¾ dl konyak
6 dkg vaj
½ db reszelt zellergumó

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. Egy tepsit kizsírozunk. A darált húst a paradicsompürével, a hagymával és a rozmaringgal összedolgozzuk, kissé megsózzuk. 4 részre osztva mindegyiket vizes kézzel 12 cm hosszú rúddá sodorjuk.

2. Az olajat a vajjal teflonserpenyőben megforrósítjuk, és a hengereket körös-körül 4 perc alatt erős lángon sütjük. Majd a lángot mérsékelve, még 5 percig sütjük, néha megfordítjuk. Papírtörülközőn leitatjuk.

3. A töltelékhez a vajat megforrósítjuk, és a zellert, a gombát meg a fokhagymát takaréklángon, kevergetve, 2 percig pároljuk. A konyakot és a tejszínt beleöntjük, még 2 percig pároljuk, amíg kissé be nem sűrűsödik.

4. A tésztát négy darabba vágjuk, liszttel meghintett deszkán 25 x 15 cm-es négyszögletű lapokká nyújtjuk. A tölteléket a közepére terítjük, a kisült húsrudakat ráfektetjük. Az üresen maradt tésztát tejjel megkenjük, és szorosan a húsra tekerjük. A tepsire fektetjük, nem túl közel egymáshoz, tejjel megkenjük, és a sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Hajtogatott leveles vajas tészta

Hajtogatott leveles vajas tészta
20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál
25 dkg finomliszt

1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat - még mindig a zsírpapír között - 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.

4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.

5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a "gerince" ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.

6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Gombás-húsos tekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3164 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú - olasz, mexikói, indiai és más ázsiai fogások készítéséhez, fasírozottakhoz és egytálételekhez egyaránt kiváló.... bővebben...
Gombás-húsos tekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú - olasz, mexikói, indiai és más ázsiai fogások készítéséhez, fasírozottakhoz és egytálételekhez egyaránt kiváló.... bővebben...
hírlevél