Szalonnás-sajtos kosárkák



Elkészítés:
1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. Három, 6-6 üregű tepsit vagy 18 alufóliakosárkát kizsírozunk.
2. A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy cakkos kiszúróval 18 korongot vághassunk ki belőle, és ezeket a tepsi mélyedéseibe, ill. a kosárkákba fektetjük, ujjunkkal eligazgatjuk. A szalonnát meg a hagymát az aljára terítjük.
3. A tejszínt a tojással meg a mustárral simára keverjük, és a kis tésztákba töltjük. Sajttal megszórjuk, és 15 perc alatt aranysárgára sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.