Szezámos lapok és masnik

Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Szezámos lapok és masnik
Adag: 1 tepsi (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 lap mélyhűtött leveles vajastészta
1 kiskanál szezámmag
2 dkg reszelt edami sajt
1 db simára kevert tojás
A tepsi kenéséhez:
igény szerint olaj
vagy
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) előmelegítjük. Egy nagy, 32 x 28 cm-es tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk.

2. A tésztát nagyon vékony, hosszú téglalappá nyújtjuk, és először félbe-, majd keresztben 2 cm széles csíkokra vágjuk (1. kép).

3. A tésztacsíkok felét megtekerjük, a másik feléből csomókat kötünk (2. kép). A tepsire fektetjük.

4. A tésztát tojással könnyedén megkenjük (3. kép), majd reszelt sajttal és szezámmaggal megszórjuk, 10 percig sütjük (4. kép), ezalatt a tészta felemelkedik, és aranysárga lesz.

Szezámos lapok és masnik Szezámos lapok és masnik Szezámos lapok és masnik Szezámos lapok és masnik
Édes változata, ha a csíkokat ív alakúra hajlítjuk, és cukorral meg őrölt fahéjjal szórjuk meg; úgy sütjük, mint a sósat.
A tésztát szemes mákkal és durva sóval is meghinthetjük szezámmag helyett.
Ez a tészta három nappal a vendégség előtt készre süthető és jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tárolva frissen tartható.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Szezámos lapok és masnik
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2104 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ötletek gyerekzsúrra Ötletek gyerekzsúrra
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vendéglátás sok örömet, de néha fejfájást is okoz. Különösen, ha a gyerekek baráti köréről van szó, s jó étvágyú, a különleges, tetszetős meglepetéseket is kedvelő gyereksereg kedvében akarunk járni. Ez a kötet... bővebben...
Szezámos lapok és masnik
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ötletek gyerekzsúrra Ötletek gyerekzsúrra
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A vendéglátás sok örömet, de néha fejfájást is okoz. Különösen, ha a gyerekek baráti köréről van szó, s jó étvágyú, a különleges, tetszetős meglepetéseket is kedvelő gyereksereg kedvében akarunk járni. Ez a kötet... bővebben...
ételfotó