Hagymás-húsos burek

Burek

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hagymás-húsos burek
Adag: 1 tepsi (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 fej finomra vágva hagyma
15 dkg sovány darált marhahús
6 db otthon készített friss réteslap
vagy
6 db mélyhűtött réteslap
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 200 fokra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük, és kiolajozunk egy 23X23 centiméteres szögletes sütőformát.

2. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és 5-7 percig pirítjuk, végül sózzuk, borsozzuk.

3. A réteslapokat kiterítjük, és amelyekkel épp nem dolgozunk, azokat egymásra téve nedves konyharuhával letakarjuk.

4. Az előkészített sütőformát kibéleljük egy réteslappal, és a túllógó széleket levágjuk. Rákanalazunk egy réteg hagymás-húsos tölteléket, betakarjuk egy lap tésztával, és megkenjük olajjal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyagok elfogynak. A tetejére olajjal megkent réteslap kerüljön.

5. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Hagymás-húsos burek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 13182 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Hagymás-húsos burek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
szótár