Albán sajtos lepény

Tyropita

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Albán sajtos lepény
Adag: 1 sütőforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db otthon készített friss réteslap
vagy
12 db mélyhűtött réteslap
50 dkg sós, morzsolt juhsajt
vagy
50 dkg morzsolt feta sajt
3 db habosra vert tojás
5 dl sűrű natúr joghurt

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Egy 23x23 centiméteres szögletes sütőformát kibélelünk zsírpapírral és megkenünk olajjal.

2. A fetát összedolgozzuk a tojással és 4 evőkanál olajjal (sózni nem kell, mert a feta sós).

3. A réteslapokat kiterítjük, és nedves konyharuhával letakarjuk, nehogy kiszáradjanak. Az előkészített sütőformát kibéleljük 4, olajjal megkent réteslappal úgy, hogy a lapok a forma szélén túllógjanak.

4. Rákanalazzuk a sajtos keverék felét, betakarjuk 4 megolajozott réteslappal, de ezeknek levágjuk a túllógó széleit. A tetején elosztjuk a maradék sajtos tölteléket, az alsó lapok túllógó szélét oldalt ráhajtjuk a töltelékre, végül betakarjuk a maradék olajjal megkent réteslappal.

5. A lepény tetejét villával megszurkáljuk, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Albán sajtos lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6297 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Albán sajtos lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
facebook