Görög diós baklava

Baklavas me karydia

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Görög diós baklava
Adag: 1 tepsi (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A süteményhez:
50 dkg darabolt dió
12 db otthon készített friss réteslap
vagy
12 db mélyhűtött réteslap
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
25 dkg olvasztott vaj
A sziruphoz:
1 ¾ dl méz
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db citrom leve és reszelt héja
1 és ¼ dl víz

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit, és kibéleljük 4 db, mindkét oldalán olvasztott vajjal megkent réteslappal.

2. A vágott diót összeforgatjuk az 5 dkg cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A felső réteslapon elosztjuk a diós keverék egyharmadát. Erre kerül további 2 vajazott réteslap, majd a diós keverék második harmada, újabb 2 vajazott réteslap, végül a maradék diós keverék. A tetejére fektetjük a maradék 4, vajjal megkent réteslapot. A baklavát késsel négyzetekre vágjuk. A süteményt 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

3. A vizet egy kis lábosban a mézzel, a cukorral, a citromlével és -héjjal, valamint a fahéjjal felforraljuk, és kis lángon addig főzzük, amíg a cukor elolvad. A baklavára rálocsoljuk a szirupot, majd tálalás előtt 120 percet hűlni hagyjuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Görög diós baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4866 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Görög diós baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
szólj hozzá, értékelj