Klasszikus padlizsános muszaka

Moussaka

Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 kisebb karikára vágott padlizsán
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors
A besamelhez:
5 dl tej
4 evőkanál vaj
5 dkg liszt
1 evőkanál finomliszt
2 nagyobb tojássárgája
6 dkg frissen reszelt kefalotiri sajt
vagy
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
A raguhoz:
50 dkg hámozott, kockára vágott paradicsom
½ teáskanál őrölt fahéj
2 fej finomra vágva lilahagyma
½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 és ¼ dl száraz vörösbor

Elkészítés:

1. A fél centiméteres karikákra vágott padlizsánt szűrőbe tesszük, megsózzuk, és 60 percet állni hagyjuk.

2. A raguhoz egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítünk 2 evőkanál olajat, és 8-10 perc alatt halványsárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és nagy lángon, 5 perc alatt jól megpirítjuk. Aláöntjük a bort, és megvárjuk, amíg elpárolog.

3. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a paradicsomot, végül petrezselyemmel, szerecsendióval és fahéjjal ízesítjük. 45 percig pároljuk; közben ha nagyon pirulna, szükség szerint kevés vizet öntünk alá.

4. A sütőt 200 fokra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük.

5. A besamelhez kis serpenyőben, kis lángon megolvasztjuk a vajat, megszórjuk az 5 dkg vajjal, kicsit megfuttatjuk, de nem pirítjuk. Folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a tejet, csomómentesre dolgozzuk, és nagyon kis lángon, lefedve, gyakran megkeverve 10 perc alatt besűrítjük. A tűzről lehúzva kissé hűlni hagyjuk, majd ha már nem forró, beledolgozzuk a tojássárgáját és a reszelt sajtot.

6. A lecsöpögtetett padlizsánt megszórjuk a maradék 1 evőkanál liszttel. Egy nagy, mély serpenyőben nagyon forróra hevítünk 2 evőkanál olajat, és a padlizsánszeleteket adagonként 5-7 perc alatt pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla az olajat.

7. Egy nagy tűzálló tálat kiolajozunk, és az alját kirakjuk padlizsánnal. Beborítjuk a húsos raguval (melyet szükség szerint 2 evőkanál besamellel lazítunk), majd a maradék padlizsán következik. Végül betakarjuk a sajtos besamellel, és a muszakát 25-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűzforrón vagy melegen tálaljuk.

A muszaka az egyik legismertebb görög étel; a görögök szerint természetesen az ő hazájuk nemzeti eledele, pedig a neve arab eredetű, és Törökországban is, a Közel-Keleten is készítik.
Klasszikus padlizsános muszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6213 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Klasszikus padlizsános muszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
könyvek