Citromos rizsleves
Avgolemono



Elkészítés:
1. A levest egy nagy lábosban felforraljuk (2,5 decilitert félreteszünk hidegen).
2. Beleszórjuk a rizst, és félig lefedve 15-20 perc alatt puhára főzzük.
3. A tojásokat a tojássárgájákkal meg a citromlével habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, és hozzádolgozzuk a félretett hideg levest.
4. A citromos tojást a forró levesbe csorgatjuk, rögtön lehúzzuk a tűzről, nehogy összeugorjon, és addig keverjük, amíg a tojás kissé besűríti a levest. Azonnal tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.