Gesztenyével töltött pulyka

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gesztenyével töltött pulyka
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg gesztenye
10 dl tej
50 dkg sertéscomb
1 db 300 dkg-os, konyhakész bébipulyka
5 dkg zsír
1 db zsemle
1 db tojás
1 dl tejszín
1 mokkáskanál őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A gesztenyét megtisztítjuk, és 9 dl sós tejben puhára főzzük. A zsemlét megáztatjuk a maradék tejben, kinyomjuk.

2. A gesztenyét, zsemlét, sertéshúst ledaráljuk, összedolgozzuk a tojással, a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. A pulykának óvatosan kifejtjük a mellcsontját; és hasüregét megtöltjük a gesztenye-hús keverékkel. A nyílást összetűzzük (összevarrjuk).

3. A szalonnát kis darabokra vágjuk, megtűzdeljük vele a pulyka mellét és combját. A zsírt tepsiben megforrósítjuk, beletesszük a pulykát, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon, ismételten locsolgatva, húsát puhára, bőrét ropogósra sütjük.

4. Szeletelés előtt 15 percet állni hagyjuk.

Krumplipürével és aszaltszilva-kompóttal vagy párolt almával, szilvával tálaljuk.

Burgonyapüré

Kép nélkül
10 dkg vaj
120 dkg hámozott burgonya
3-5 dl forró tej
ízlés szerint reszelt szerecsendió
A burgonya főzéséhez::
1 teáskanál köménymag
1 púpozott evőkanál

1. A kockára vágott burgonyát, a beirdalt hagymával és a teatojásba zárt köménnyel, a szokásosnál sósabb vízben (nem lesz túl sós) puhára főzzük.

2. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és a főzőedényt a tűzre visszarakva, állandóan rázogatva, kicsit leszárítjuk róla a maradék főzőlét.

3. Finomra összetörjük vagy átnyomjuk a burgonyanyomón. Hozzákeverjük a szerecsendiót és megkóstoljuk. Amennyiben sótlan sózzuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, miközben fakanállal habosra verjük.

4. Hozzáadjuk a vajat, mellyel ismét habosra verjük. A tej hozzáadásával vigyázzunk, mert a különböző burgonyafajták, más-más mennyiségű folyadékot vesznek fel. A jó burgonyapüré, tapintáskor száraznak tűnik, nem ragacsos. Könnyedségét a belé vert levegőtől kapja.

Gesztenyével töltött pulyka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2034 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Gesztenyével töltött pulyka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
cikkek