Egyben sült fogassüllő

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Egyben sült fogassüllő
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db 70 dkg-os fogassüllő
1 db burgonya
12 dkg liszt
1 kávéskanál édes paprika
ízlés szerint
A sütéshez:
6 dl olaj
A tálaláshoz:
2 db citrom
ízlés szerint salátalevél

Elkészítés:

1. A halat megtisztítjuk, kibelezzük, megszabadítjuk kopoltyújától, szemétől. Megmossuk, szárazra töröljük.

2. A krumplit lehámozzuk. A halat gerince mellett fél centiméterenként beirdaljuk, kívül-belül megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd a száját kis krumplidarabbal kitámasztjuk.

3. A lisztet összekeverjük a paprikával (rózsaszínes legyen), és meghempergetjük benne a halat.

4. Egy magas oldalú serpenyőben olajat forrósítunk, és a serpenyő falát követve, kifli alakúra hajlítva belefektetjük a halat. Egyik felét alaposan átsütjük, majd a görbületet meghagyva ellenkező oldalára fordítjuk, és - ismét a fal mellett - így is átsütjük.

5. Hasán tesszük a tálra, a szájába a krumpli helyére citromgerezdet vagy kettéhajtott vastag citromszeletet dugunk, a tálat citromgerezdekkel és salátalevéllel díszítjük. Vajban megforgatott, petrezselyemmel meghintett főtt krumplit, valamint tartármártást adunk mellé.

Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.

Tartármártás

Tartármártás
Majonézhez::
4 db tojás
3 dl olaj vagy
1 dkg
0.5 db leve citrom
1 dkg mustár
Tartármártáshoz::
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors
1 evőkanál fehérbor
1 dkg
0.5 dl keményre vert tejszín
1 csapott teáskanál porcukor
1 csapott evőkanál mustár
1 csapott mokkáskanál cayenni bors
ízlés szerint citromlé

1. Majonézt készítünk a következő módon: a tojássárgákhoz hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, és a sót. Először cseppekben, majd amikor kezd összeállni vékony sugárban hozzákeverjük az olajat.

2. Ha úgy érezzük, hogy nem akarja a tojás felvenni az olajat, néhány kanál forró vizet adjunk hozzá.

3. Amikor nem vesz fel több olajat, akkor kész.

4. Az elkészült kész majonézhez hozzákeverjük a többi összetevőt, és jól kikeverjük. A tejszínt keményre vert habként is a mártáshoz adhatjuk, így megakadályozzuk, hogy elfolyósodjon.

Petrezselymes burgonya

Petrezselymes burgonya
1 csokor összevágott petrezselyem
80 dkg burgonya
6 dkg vaj
ízlés szerint

1. A burgonyát meghámozzuk, négyrét vágjuk (1. kép), a burgonyacikkeket együnk kezükbe fogva, késsel a burgonya felesleges csücskeit, éleit lefaragjuk (2. kép). A kést föntről lefelé húzva a krumpli külsejét legömbölyítjük, hogy tojáshoz hasonló alakú legyen (3. kép). Addig folytatjuk a faragást, amíg a kívánt formát meg nem kaptuk (4. kép).

2. Lobogva forró sós vízbe rakva 20 percig főzzük, majd leszűrjük.

3. A vajat egy serpenyőben megforrósítjuk, és a burgonyát beleforgatjuk. Néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a nedvesség elpárologjon belőle, majd megkeverjük, hogy a vaj bevonja. Végül a tűzről lehúzzuk, csak akkor szórjuk meg a petrezselyemmel, nehogy a friss ízét elveszítse.

Egyben sült fogassüllő
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1583 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Egyben sült fogassüllő
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
recept beküldése