Márton-napi ludaskása

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Márton-napi ludaskása
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg rizs
100 dkg libaaprólék
1 mokkáskanál őrölt bors
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
5 dkg libazsír
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
néhány szem bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kicsire darabolt libaaprólékot (szárnyakat, szívet, zúzát, bőrtelen nyakat) annyi sós vízben, amennyi épp ellepi, főni tesszük, hozzáadjuk a borsot.

2. A hagymát megtisztítjuk; a gyökérzöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a félig főtt húshoz adjuk. Amikor megfőttek, a rizst a felhevített zsírban megforgatjuk, és az aprólék levével fölengedve, letakarva puhára pároljuk (ha a lé nem elég, húslevessel, vízzel pótoljuk).

3. A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Tálalás előtt összekeverjük a rizst a hússal és a zöldségekkel (a hagymát és borsszemeket eltávolítjuk), belekeverjük az őrölt borsot és a petrezselyemzöldet.

4. Megnedvesített formába nyomjuk, majd tálra borítjuk. A tálon megszórhatjuk forró libatöpörtyűvel; vagy tehetünk rá frissen sült libamájszeleteket.

A római légionáriusból lett tours-i püspök, Szent Márton, akinek legendájában ott van a lúd, Pannóniában, valószínűleg Savaria városban, azaz Szombathelyen született. Nem csoda, hogy errefelé őrzik a Márton-napi lúdevés kellemes szokását.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Márton-napi ludaskása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 13035 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Márton-napi ludaskása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
recept beküldése