Babpüré

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Babpüré
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg fehér szárazbab
vagy
50 dkg tarkabab
1 evőkanál ecet
1 gerezd fokhagyma
1 csapott kávéskanál pirospaprika
6 dkg liszt
6 dkg zsír
1 kisebb fej tisztított vöröshagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A babot főzésre úgy készítjük elő, mint a bableveshez.

2. A megtisztított vöröshagymával és babérlevéllel együtt annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, főzni kezdjük. Ha a víz túlságosan hamar elfőne, forróval pótoljuk.

3. Amikor a bab puha, sózzuk, majd sötétre pirított, pirospaprikás, fokhagymás rántással sűrítjük.

4. A babfőzeléket, miután berántottuk, szitán vagy merülő mixerrel áttörjük, a kívánt sűrűségűre hígítjuk, ha kell utánaízesítjük, majd alaposan átforraljuk.

Tejfölözni nemigen szokták.
Egy fokkal kevésbé nehéz, puffasztó, mint át nem tört változatban.

Bableves

Bableves
25 dkg tarkabab vagy
25 dkg fehér szárazbab
1 szál tisztított, hasábokra vágott sárgarépa
1 szál tisztított, hasábokra vágott petrezselyemgyökér
1 kisebb fej hámozott vöröshagyma
3 dkg zsír
5 dkg liszt
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csapott kávéskanál pirospaprika
1-2 evőkanál ecet
1 dl tejföl
15 dl víz
ízlés szerint

1. A babot legalább hét-nyolc órán át hideg vízben áztatjuk. A főzés kezdetekor a zöldségeket megtisztítjuk, hasábra vágjuk, a vöröshagymát lehéjazzuk.

2. A babot, zöldségeket, hagymát a hideg vízben feltesszük főni. Mikor már majdnem puha a bab, megsózzuk, s amikor teljesen megpuhult, sűrítjük az aprított fokhagymával és a pirospaprikával ízesített, sötétre pirított rántással, ha kell, hozzáöntünk annyi vizet, hogy elérje az eredeti mennyiséget.

3. Ízlés szerint savanyítjuk ecettel. A kész levesből a hagymát eltávolítjuk. Főzhetünk bele felszeletelt kolbászt vagy keverhetünk tejfölt.

Babpüré
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4318 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Babpüré
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
lexikon