Babfőzelék

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Babfőzelék
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg száraz tarkabab
vagy
50 dkg fehér szárazbab
1 evőkanál ecet
1 gerezd fokhagyma
1 csapott kávéskanál pirospaprika
6 dkg liszt
6 dkg zsír
1 kisebb fej tisztított vöröshagyma
igény szerint tejföl
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A babot főzésre úgy készítjük elő, mint a bableveshez.

2. A megtisztított vöröshagymával és babérlevéllel együtt annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, főzni kezdjük. Ha a víz túlságosan hamar elfőne, forróval pótoljuk.

3. Amikor a bab puha, sózzuk, majd sötétre pirított, pirospaprikás, fokhagymás rántással sűrítjük.

4. Tálalás előtt a vöröshagymát, (babérlevelet) eltávolítjuk, és a főzeléket ecettel (tejföllel) ízesítjük.

Bableves

Bableves
25 dkg tarkabab vagy
25 dkg fehér szárazbab
1 szál tisztított, hasábokra vágott sárgarépa
1 szál tisztított, hasábokra vágott petrezselyemgyökér
1 kisebb fej hámozott vöröshagyma
3 dkg zsír
5 dkg liszt
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csapott kávéskanál pirospaprika
1-2 evőkanál ecet
1 dl tejföl
15 dl víz
ízlés szerint

1. A babot legalább hét-nyolc órán át hideg vízben áztatjuk. A főzés kezdetekor a zöldségeket megtisztítjuk, hasábra vágjuk, a vöröshagymát lehéjazzuk.

2. A babot, zöldségeket, hagymát a hideg vízben feltesszük főni. Mikor már majdnem puha a bab, megsózzuk, s amikor teljesen megpuhult, sűrítjük az aprított fokhagymával és a pirospaprikával ízesített, sötétre pirított rántással, ha kell, hozzáöntünk annyi vizet, hogy elérje az eredeti mennyiséget.

3. Ízlés szerint savanyítjuk ecettel. A kész levesből a hagymát eltávolítjuk. Főzhetünk bele felszeletelt kolbászt vagy keverhetünk tejfölt.

Babfőzelék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4056 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Babfőzelék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
google+