Prézlis nudli



Elkészítés:
1. A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és krumplinyomón gyúródeszkára törjük.
2. Ha langyosra hűlt, először kinyújtott ujjainkkal összekeverjük a liszttel, sóval, majd a (tojással), vajjal tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán, a tésztát is lisztezve, vastagra nyújtjuk.
3. 3 cm széles csíkokra vágjuk, ezeket keresztben 1 cm szélesre. Minden egyes metéltet tenyerünk alsó részével egyetlen mozdulattal megsodorunk.
4. A nudlikat egy rétegben a deszkán hagyjuk a kifőzésig, majd forrásban lévő bő, sós vízbe tesszük, s közben meg-megkeverve, nagy lángon forraljuk.
5. A víz színére jött nudlikat tésztaszűrővel kiszedjük, s amikor már jól lecsöpögtek (közben megszilárdulnak), lerázzuk.
6. A morzsát a zsírban megpirítjuk, és a tésztát belerázogatjuk. Tálalhatjuk cukorral meghintve, vagy cukor nélkül, savanyúsággal.