Barátfüle
Szilvalekváros derelye



Elkészítés:
1. A lisztből, tojásból, sóból (ha szükséges, kevés langyos víz hozzáadásával) rugalmas, kemény tésztát gyúrunk. Cipóvá formáljuk, és a deszkán, konyharuhával letakarva, legalább 30 percet pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk, a levél tőlünk távolabbi felét egy konyharuhával letakarjuk (a tészta rendkívül gyorsan szárad, tanácsos fürgén dolgozni).
2. A szabadon maradt tésztalevéldarabra a lekvárból kávéskanállal kis halmokat rakunk, egymástól mindkét irányban egyenlő távolságra.
3. A tojásfehérjét 1-2 kávéskanálnyi vízzel megszaporítjuk, villával felverjük, és körbekenjük vele a lekvárhalmocskákat. Visszahajtjuk az eddig letakart tésztarészt, mindegyik lekvárhalom körül a két tésztalevelet gondosan egymáshoz nyomjuk.
4. Derelyemetszővel kis négyzetekre vágjuk, melyek mindegyikének közepén lekvár van. Lobogó forró, bő vízbe tesszük, és néhány perc alatt fedő alatt kifőzzük. A morzsát a vajban aranybarnára pirítjuk. A kifőtt derelyét tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és a lefedett lábas rázogatásával a morzsába forgatjuk.
Frissen tálaljuk (ha szükséges, újraforrósítjuk), fahéjas porcukrot kínálunk mellé.