Barátfüle

Szilvalekváros derelye

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Barátfüle
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg vaj
25 dkg szilvalekvár
40 dkg finomliszt
1 csipet
2 db tojás
10 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
ízlés szerint fahéjas porcukor

Elkészítés:

1. A lisztből, tojásból, sóból (ha szükséges, kevés langyos víz hozzáadásával) rugalmas, kemény tésztát gyúrunk. Cipóvá formáljuk, és a deszkán, konyharuhával letakarva, legalább 30 percet pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk, a levél tőlünk távolabbi felét egy konyharuhával letakarjuk (a tészta rendkívül gyorsan szárad, tanácsos fürgén dolgozni).

2. A szabadon maradt tésztalevéldarabra a lekvárból kávéskanállal kis halmokat rakunk, egymástól mindkét irányban egyenlő távolságra.

3. A tojásfehérjét 1-2 kávéskanálnyi vízzel megszaporítjuk, villával felverjük, és körbekenjük vele a lekvárhalmocskákat. Visszahajtjuk az eddig letakart tésztarészt, mindegyik lekvárhalom körül a két tésztalevelet gondosan egymáshoz nyomjuk.

4. Derelyemetszővel kis négyzetekre vágjuk, melyek mindegyikének közepén lekvár van. Lobogó forró, bő vízbe tesszük, és néhány perc alatt fedő alatt kifőzzük. A morzsát a vajban aranybarnára pirítjuk. A kifőtt derelyét tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és a lefedett lábas rázogatásával a morzsába forgatjuk.

Frissen tálaljuk (ha szükséges, újraforrósítjuk), fahéjas porcukrot kínálunk mellé.

Derelye - magyar ember ereje, tartja a régi mondás, s ez azt tanúsítja, nem csak manapság kedvelt ez a tésztaféleség. Szilvalekvárral töltött, tán legnépszerűbb változatát barátfüleként is tiszteljük, állítólag, mert a szerzetesek kedvelt böjti eledele volt.
Nem megvetendőek egyéb formációi sem. Egyes derelyék - akárcsak itáliai rokonságuk - levesbetétként szolgálhatnak.
Barátfüle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2924 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Barátfüle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
twitter