Tejfölös vadmalacleves

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Tejfölös vadmalacleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg vaddisznó
2 dl tejföl
10 dl víz
2 dl vadalaplé
½ mokkáskanál őrölt bors
1 kávéskanál pirospaprika
4 dkg liszt
5 dkg zsír
1 fej tisztított, reszelt vöröshagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A főzésre előkészített vadmalac első részét kis kockákra vágjuk, és hideg vízbe tesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük.

2. Egy fazékban felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a hagymát, keverjük, míg üveges lesz, ekkor megszórjuk a liszttel, melyet tovább kevergetve rózsaszínre pirítunk, majd belekeverjük a pirospaprikát.

3. Hozzáadjuk a víztől leszűrt húst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük és simára keverjük a hideg csontlével, beletesszük a babérlevelet, és fedő alatt lassan főzzük.

4. Ha a hús félpuha, felöntjük a vízzel, megpuhítjuk, majd behabarjuk a tejföllel elkevert tojássárgával.

Vadalaplé

Kép nélkül
150 dkg darabolt vad ritkacsont
10 dkg csíkokra vágott szalonnabőr
1 csapott evőkanál kristálycukor
1 teáskanál durvára tört borókabogyó
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 csapott evőkanál fekete bors
5 dkg sertészsír
20 dkg karikára vágott fehérrépa
20 dkg karikára vágott sárgarépa
1 db kockára vágott zellergumó
1 teáskanál durvára tört szegfűbors
1 púpozott evőkanál paradicsompüré
ízlés szerint

A csontokat, szalonnabőrt, zöldségeket és a cukrot megpirítjuk a zsírban.

A pirítás befejezése előtt néhány perccel hozzáadjuk a paradicsompürét. Felöntjük vízzel és a vörösborral, majd hozzáadjuk a fűszereket és a sót. Lassan, pezsegtetve, a folyadékot szükség szerint pótolva 3-4 órán keresztül főzzük. A főzés végén kb. másfél liternyire beforraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, zsírját leszedjük, majd hagyjuk ülepedni. Ez után a letisztult lét, óvatosan lemerjük a ruskosáról. Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiségű alaplét is, aminek leszűrt levét kis hőmérsékleten méz sűrűségűre bepároljuk. Ez az ízkivonat. Hűtőben hónapokig eláll. Az ízkivonatokból többnyire egy kanálnyi is elég a kívánt ízhatás eléréséhez. Vadhúsból készülő levesek, vadhoz adott mártások készítésekor használjuk.

Tejfölös vadmalacleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3066 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Tejfölös vadmalacleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
lexikon