Rácponty

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rácponty
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl tejföl
80 dkg héjában főtt, szeletelt burgonya
80 dkg pontyfilé
2 nagyobb kimagozott, karikára vágott paradicsom
4 db kimagozott, karikára vágott pirospaprika
4 kisebb kakastaréj
2 nagyobb fej karikára vágott vöröshagyma
5 dkg liszt
1 kávéskanál pirospaprika
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, lehámozzuk, és felszeleteljük. A szalonnából keskeny csíkokat vágunk. A halfiléket a szélükön 3-4 centiméterenként bevagdossuk, 4 egyforma darabra vágjuk, megtűzdeljük a szalonnával, és sózzuk.

2. A lisztet elkeverjük fél kávéskanál pirospaprikával, megforgatjuk benne a haldarabokat, majd a megforrósított zsírban mindkét oldalukat 1-1 percig sütjük.

3. A paprikát kicsumázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A paprikát, hagymát, paradicsomot karikára vágjuk. A halsütésből maradt zsírral kikenünk egy lapos tűzálló tálat, elterítjük benne a krumplit, megsózzuk, ráfektetjük a halszeleteket, egyenletesen elosztjuk rajtuk a paprikát, paradicsomot, hagymát, a maradék zsírt elkeverjük a tejföllel, és ráöntjük.

4. Közepes hőfokú sütőben sütjük 35-40 percig. A sütőedényben, frissen tálaljuk. Esetleg "kakastaréjjal" koronázzuk.

A régies helyesírású Rácz családnév igen elterjedt, s Rác előtagú helynevekből is sok van Magyarországon. A „rácosan" készített ételek széles körben kedveltek, a rácpontyot például habozás nélkül soroljuk a hazai specialitások közé. Pedig a közszóként ma már nem használatos „rác" annyit jelent: szerb.
A „rácos" fogásoknak fontos összetevője a zöldpaprika, a paradicsom, és sokuk készül füstölt szalonnával.
Siller illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.

Kakastaréj

Kép nélkül
40 dkg húsos füstölt szalonna
1 dkg édes fűszerpaprika
szükség szerint zsír

1. A szalonnát a bőrével együtt 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, majd keresztbe fordítva a bőrig beirdaljuk.

2. Kevés forró zsírban, mindkét oldalukat ropogósra sütjük. A bőr sütés közben ívesre pöndörödik.

3. A bőr végén lévő pörcöket félig fűszerpaprikába mártjuk. Főzelékek ízletes gyors feltétjeként vagy sültek, töltött káposzta, fatányéros stb. díszítésére használjuk.

Rácponty
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 9165 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Rácponty
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
hírlevél