Székelykáposzta

Székelygulyás

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Székelykáposzta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl tejföl
8 dkg zsír
vagy
15 dkg kockára vágott füstölt szalonna
60 dkg sertéscomb
vagy
3 dkg finomliszt
1 kávéskanál pirospaprika
1 nagyobb fej vöröshagyma
ízlés szerint kakastaréj
ízlés szerint füstölt sertéshús

Elkészítés:

1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük belőle, s a szalonnazsírból (vagy a sima zsírból), hagymából, pirospaprikából, húsból pörköltet készítünk, de csak félig puhítjuk meg (kb. 30 perc).

2. A káposztát folyó vízben leöblítjük, a húshoz keverjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük (ne essen szét), ezután 2 dl tejföllel és a liszttel behabarjuk.

3. A maradék tejföl a tálon kerül a forró káposzta tetejére. Ha debrecenivel is gazdagítjuk, ezt a habarással együtt főzzük össze a káposztával, tálaláskor pedig kerüljön rá. Kakastaréjjal is szokták díszíteni.

Mint minden savanyú káposztából készült magyaros ételnek, ennek is jót tesz a melegítés, meg ha füstölt sertéshús fő vele.

Ha szokás lenne emléktáblával megjelölni azokat a helyeket is, ahol nagy ételek születtek, bizonyosan lenne egy a pesti Városház és Vármegye utca sarkán - itt állott egykoron az Arany Ökör fogadó, ahová 1846-ban épp záróra előtt tért be a törzsvendégnek számító vármegyei levéltáros, Székely József. Már semmi sem maradt a konyhán, csak némi pörkölt meg savanyú káposzta, amit kérésére keverve melegítettek fel. Annyira ízlett így, hogy Székely hírét keltette barátai közt, akik egymás után rendelték a „Székely módra készült" káposztát... A történet egyik változata szerint egyenesen a szintén ide járogató Petőfi volt az új fogás leglelkesebb híve, sőt „keresztapja".
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Székelykáposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1651 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Székelykáposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
most van szezonja