Töltött karalábé



Elkészítés:
1. A karalábékat megtisztítjuk, és miután belsejüket kivájtuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
2. A petrezselyemzöldet (kaprot) finomra aprítjuk. A zsemlét vízben megáztatjuk, kinyomjuk, és a hússal együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a petrezselyem (kapor) felét, sózzuk.
3. A húsmasszával megtöltjük a karalábékat. A kivájt karalábérészeket felaprítjuk. (A 4-5 db zsenge karalábélevelet laskára vágjuk, leforrázzuk, lecsepegtetjük.)
4. Egy lapos tűzálló tálat kivajazunk, beleállítjuk a megtöltött karalábékat, ha marad töltelék, kis gombócokban közéjük rakjuk. Rájuk meg köréjük hintjük a karalábédarabokat és a levelet, és kétujjnyi csontlében, fedő alatt lassan puhára pároljuk.
5. A megpuhult karalábékat tálra rakjuk, a levet besűrítjük a vajból és a lisztből készült, tejjel felengedett (borssal ízesített) világos rántással, jól összeforraljuk, majd a karalábék köré öntjük. A maradék petrezselyemmel (kaporral) meghintve tálaljuk. Rizst adunk hozzá.
Előételként is szolgál, félekkora adagban.
Csontalaplé

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.
2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.
3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.
4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.