Töltött karalábé

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Töltött karalábé
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg sertéscomb
8 db zsenge karalábé
4 dkg vaj
1 dl csontleves
4 db zsenge karalábélevél
1 db tojás
1 db szikkadt zsemle
2 csokor friss kapor
4 dkg liszt
1 dl tej
1 mokkáskanál őrölt bors
2 csokor kapor
vagy
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A karalábékat megtisztítjuk, és miután belsejüket kivájtuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd lecsepegtetjük.

2. A petrezselyemzöldet (kaprot) finomra aprítjuk. A zsemlét vízben megáztatjuk, kinyomjuk, és a hússal együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a petrezselyem (kapor) felét, sózzuk.

3. A húsmasszával megtöltjük a karalábékat. A kivájt karalábérészeket felaprítjuk. (A 4-5 db zsenge karalábélevelet laskára vágjuk, leforrázzuk, lecsepegtetjük.)

4. Egy lapos tűzálló tálat kivajazunk, beleállítjuk a megtöltött karalábékat, ha marad töltelék, kis gombócokban közéjük rakjuk. Rájuk meg köréjük hintjük a karalábédarabokat és a levelet, és kétujjnyi csontlében, fedő alatt lassan puhára pároljuk.

5. A megpuhult karalábékat tálra rakjuk, a levet besűrítjük a vajból és a lisztből készült, tejjel felengedett (borssal ízesített) világos rántással, jól összeforraljuk, majd a karalábék köré öntjük. A maradék petrezselyemmel (kaporral) meghintve tálaljuk. Rizst adunk hozzá.

Előételként is szolgál, félekkora adagban.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Töltött karalábé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1995 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Töltött karalábé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
recept beküldése