Jókai-bableves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Jókai-bableves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl tejföl
25 dkg tarkabab
1 nagyobb sárgarépa
½ kisebb zellergumó
1 kisebb fej vöröshagyma
2 dkg zsír
4 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
1 kávéskanál ecet

Elkészítés:

1. A babot a főzés előtt 8-10 órát áztatjuk. Ha sós, a csülköt kiáztatjuk. A babot és a csülökhúst a babérlevéllel hideg vízben föltesszük főni (sózni általában nem kell, mert a füstölt hús sós).

2. A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk; 30-40 percnyi csendes forralás után a kolbásszal együtt hozzáadjuk a leveshez, és tovább forraljuk.

3. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk Amikor a hozzávalók megpuhultak, a húst és a kolbászt kiemeljük a levesből. A lisztből és a zsírból világosbarna rántást készítünk, fűszerezzük a vöröshagymával, tisztított zúzott fokhagymával, pirospaprikával és besűrítjük vele a levest.

4. A csülökhúst kis kockákra, a kolbászt szeletekre vágjuk (esetleg csak daraboljuk és bevagdossuk).A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Ha a leves összeforrt a rántással, ízlés szerint ízesítjük ecettel, hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is felforraljuk. Visszatesszük bele a húst és a kolbászt. Forrón tálaljuk, a tetejét megszórjuk a petrezselyemzölddel.

Néha csipetkét is főznek bele.

A Jókairól elnevezett bableves-variáció, amelyet állítólag maga a névadó is igen kedvelt, olyan fantáziadús és tartalmas, hogy méltán viseli a valaha is élt leggazdagabb képzeletű, többek között a konyhaművészethez is remekül értő magyar író nevét.

Csipetke

Csipetke
12 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet

1. A tojásból, víz hozzáadása nélkül, annyi liszttel, amennyit fölvesz, jó kemény tésztát gyúrunk.

2. Rövid ideig pihentetjük, kb. fél ceruza vastagságúra nyújtjuk, majd a tésztalevélből babszemnyi darabokat csipkedünk le.

Jókai-bableves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2124 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Jókai-bableves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
most van szezonja