Jókai-bableves



Elkészítés:
1. A babot a főzés előtt 8-10 órát áztatjuk. Ha sós, a csülköt kiáztatjuk. A babot és a csülökhúst a babérlevéllel hideg vízben föltesszük főni (sózni általában nem kell, mert a füstölt hús sós).
2. A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk; 30-40 percnyi csendes forralás után a kolbásszal együtt hozzáadjuk a leveshez, és tovább forraljuk.
3. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk Amikor a hozzávalók megpuhultak, a húst és a kolbászt kiemeljük a levesből. A lisztből és a zsírból világosbarna rántást készítünk, fűszerezzük a vöröshagymával, tisztított zúzott fokhagymával, pirospaprikával és besűrítjük vele a levest.
4. A csülökhúst kis kockákra, a kolbászt szeletekre vágjuk (esetleg csak daraboljuk és bevagdossuk).A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Ha a leves összeforrt a rántással, ízlés szerint ízesítjük ecettel, hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is felforraljuk. Visszatesszük bele a húst és a kolbászt. Forrón tálaljuk, a tetejét megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Néha csipetkét is főznek bele.