Gundel-palacsinta

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gundel-palacsinta
Adag: 4 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db palacsinta
A töltelékhez:
10 dkg darált dió
2 evőkanál rum
1 dl tej
2 kávéskanál cukrozott narancshéj
4 dkg mazsola
Az öntethez:
3 dkg kakaó
2 dkg vaj
½ dl rum
2 dkg liszt
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Kisütjük a palacsintákat.

2. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, hozzávegyítjük a diót, és folyamatosan keverve krémsűrűségűre főzzük. Mikor kész, belekeverjük a narancshéjat, a mazsolát és a rumot.

3. A palacsintákat egyenként megkenjük a töltelékkel, és négybe hajtva tálra tesszük.

4. Az öntethez 2 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzünk, beletördeljük a csokoládét, és hagyjuk elolvadni. A maradék hideg tejben simára keverjük a tojássárgákat, a kakaót, a lisztet, majd folytonos keverés közben fokozatosan a csokoládés főzethez öntjük, és ezzel együtt újból felforrósítjuk.

5. Az edényt félrehúzzuk a melegről, és az öntetbe keverjük a rumot és a lágy vajat. Az öntetet a forró palacsintákra öntjük (ha szükséges, előzőleg a palacsintákat sütőben vagy mikrohullámú sütőben újraforrósítjuk). Azonnal tálaljuk.

A Gundel-palacsintát szokták lángolva tálalni, ilyenkor egy-két evőkanál konyakot öntenek a tetejére, és ezt gyújtják meg. A lángoló palacsinta remek látvány- de Gundel Károly, aki a diós palacsintából ezt a választékos desszertet kreálta, nem alkalmazta ezt a fogást.

Palacsintatészta

Palacsintatészta
2.5 dl tej
2 db tojás
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál kristálycukor
1 csipet
igény szerint szódavíz
A kisütéshez::
kevés olaj

1. A lisztet a tojással, sóval, (cukorral), tejjel (tej-szódavíz keverékkel) simára, csomómentesre keverjük (1-3.kép) .

2. A palacsintasütőt nagyon vékonyan bekenjük olajjal (ezt a műveletet minden egyes palacsinta sütése előtt megismételjük), beleöntünk egy tejmerőkanálnyi masszát (4. kép), a sütő ide-oda mozgatásával egyenletesen elterítjük, s nagy lángon a palacsintának először egyik, majd másik oldalát kisütjük.

Gundel-palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3304 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Gundel-palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
lexikon