Tejszínes gyümölcsrizs

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tejszínes gyümölcsrizs
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg rizs
4 dl tej
3 dl tejszín
vagy
15 dkg meggybefőtt
vagy
10 dkg cukrozott vegyes gyümölcs
10 dkg porcukor
½ kávéskanál reszelt citromhéj
3 dkg mazsola
2 dl víz
A tejszínhez:
6 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A rizst a vízben főzzük, mikor ezt magába szívta, hozzáöntjük a tejet, és gyakran megkeverve főzzük tovább, míg a szemek teljesen puhák és a tejet magukba szívták.

2. A cukrozott gyümölcsöt (gyümölcssajtot) és a lecsepegtetett befőttet apróra vágjuk.

3. Kemény habbá verjük a cukorral a tejszínt.

4. Ha a rizs kihűlt, belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat, a gyümölcsöket vagy a gyümölcssajtot és a mazsolát, majd óvatosan a tejszínhab kétharmadát.

5. Talpas poharakba tesszük, jégbe hűtjük. Díszítjük a félretett tejszínhabbal, színes gyümölcsbefőttel.

Birsalmasajt

Birsalmasajt
500 dkg birs
2 db citrom
ízlés szerint mandula vagy
ízlés szerint dió vagy
ízlés szerint mogyoró
szükség szerint kristálycukor

A birsalmát langyos vízben megmossuk, lecsurgatjuk és héjastul, magházastul (a magokat eltávolítjuk) felszeleteljük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megöntözzük citromlével, hozzáadjuk a cukrot és puhára főzzük. Ha kész, szitán áttörjük, és kissé besűrítjük. Ezt a sűrűbb masszát megmérjük, és hozzáadjuk a kristálycukrot - 100 dkg masszához 80 dkg cukrot adjunk.

Ezután folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megszilárdul. A tűzről levéve, hideg vízzel kiöblített formákba töltjük, és abban hagyjuk kihűlni. Hosszúkásra vágott mandulát, darabosra tördelt diót vagy mogyorót is keverhetünk végül a masszába. A megdermedt kocsonyát porcukorral meghintett gyúródeszkára vagy zsírpapírra borítjuk a formákból, és hűvös, szellős helyen megszárítjuk. Ha már megfelelően kemény a kérge, zsírpapírba csomagolva tárolhatjuk.

Úgy is száríthatjuk a birsalmasajtot, hogy a kész masszát vizes gyúródeszkára borítjuk, vizes nyújtófával 1 centis rétegben elsimítjuk és tüllel vagy gézzel letakarva hűvös helyen megszikkasztjuk. Ezután éles késsel kockákra vagy keskeny szeletekre vágjuk, kristálycukorban megforgatjuk és zsírpapírba csomagolva, dobozokban tároljuk.

Tejszínes gyümölcsrizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1177 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Tejszínes gyümölcsrizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
recepttár