Tejszínes gyümölcsrizs



Elkészítés:
1. A rizst a vízben főzzük, mikor ezt magába szívta, hozzáöntjük a tejet, és gyakran megkeverve főzzük tovább, míg a szemek teljesen puhák és a tejet magukba szívták.
2. A cukrozott gyümölcsöt (gyümölcssajtot) és a lecsepegtetett befőttet apróra vágjuk.
3. Kemény habbá verjük a cukorral a tejszínt.
4. Ha a rizs kihűlt, belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat, a gyümölcsöket vagy a gyümölcssajtot és a mazsolát, majd óvatosan a tejszínhab kétharmadát.
5. Talpas poharakba tesszük, jégbe hűtjük. Díszítjük a félretett tejszínhabbal, színes gyümölcsbefőttel.
Birsalmasajt

A birsalmát langyos vízben megmossuk, lecsurgatjuk és héjastul, magházastul (a magokat eltávolítjuk) felszeleteljük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megöntözzük citromlével, hozzáadjuk a cukrot és puhára főzzük. Ha kész, szitán áttörjük, és kissé besűrítjük. Ezt a sűrűbb masszát megmérjük, és hozzáadjuk a kristálycukrot - 100 dkg masszához 80 dkg cukrot adjunk.
Ezután folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megszilárdul. A tűzről levéve, hideg vízzel kiöblített formákba töltjük, és abban hagyjuk kihűlni. Hosszúkásra vágott mandulát, darabosra tördelt diót vagy mogyorót is keverhetünk végül a masszába. A megdermedt kocsonyát porcukorral meghintett gyúródeszkára vagy zsírpapírra borítjuk a formákból, és hűvös, szellős helyen megszárítjuk. Ha már megfelelően kemény a kérge, zsírpapírba csomagolva tárolhatjuk.
Úgy is száríthatjuk a birsalmasajtot, hogy a kész masszát vizes gyúródeszkára borítjuk, vizes nyújtófával 1 centis rétegben elsimítjuk és tüllel vagy gézzel letakarva hűvös helyen megszikkasztjuk. Ezután éles késsel kockákra vagy keskeny szeletekre vágjuk, kristálycukorban megforgatjuk és zsírpapírba csomagolva, dobozokban tároljuk.