Somlói galuska

| Somlói galuska receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Somlói galuska
Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db piskóta
A csokoládéöntethez:
15 dkg keserű főzőcsokoládé
10 dkg porcukor
1 dl rum
másfél dl víz
A rumos öntethez:
2 kávéskanál reszelt narancshéj
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 dl rum
2 dl víz
A tésztalapok közé:
10 dkg mazsola
10 dkg dióbél
A tetejére:
4 dl tejszín
3 dkg kakaó
A vaníliakrémhez:
½ rúd vanília
8 dkg porcukor
5 dl tej
4 dkg liszt
10 gramm zselatin

Elkészítés:

1. Megsütjük (megvesszük) a piskótalapokat ( 1 simát 3 tojásból, 1 kakaóst 3 tojásból és egy dióst 3 tojásból).

2. Elkészítjük a vaníliakrémet: a tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, majd 10 percig fedő alatt állni hagyjuk, és leszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, fokozatosan a masszába keverjük a lisztet, majd a vaníliás tejet, és állandóan kevergetve, gőz fölött besűrítjük. A zselatint hideg vízben elkeverjük, majd langyosítva felolvasztjuk, és a még meleg krémhez adjuk.

3. Elkészítjük a rumos öntetet: a cukrot, a citrom- és a narancshéjat a vízben összeforraljuk. Ha kihűlt, belekeverjük a rumot. A diót késsel finomra aprítjuk.

4. A sima piskótalapot meglocsoljuk a rumos öntet egyharmad részével, megkenjük a vaníliakréta felével, megszórjuk a mazsola és a dió felével, rátesszük a kakaós lapot, és erre az előbbihez hasonló módon az öntetet, krémet, mazsolát, diót. A diós lappal befedjük, ezt meglocsoljuk a maradék öntettel, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk kakaóval.

5. A megtöltött hasábot óvatosan, hogy ne érjen a tetejéhez, alufóliába csomagoljuk, és fél napra a hűtőszekrénybe tesszük.

6. Desszerttányéron tálaljuk. Mindegyik tányérra evőkanállal 3-4 "galuskát" szaggatunk a megtöltött piskótalapokból. A csokoládét és a porcukrot a vízben mérsékelt lángon összeforraljuk, s ha levettük a tűzről, belekeverjük a rumot. A cukorral kemény habot verünk a tejszínből. A galuskákat tejszínhabbal feldíszítjük, és a kakaóöntetet ezen lefolyatjuk (a csücskös kávékiöntő erre igen alkalmas).

A somlói galuskát az 1900-as években készítette először a Gundel egyik szakácsa - pedig mintha mindig ott lett volna a magyar édességek között.

Piskóta

Piskóta
3 púpozott evőkanál liszt
3 púpozott evőkanál kristálycukor
3 db szétválasztott tojás

1. Alapváltozat:

Egy darab tojásra mindig egy púpozott evőkanál cukrot és egy púpozott evőkanál lisztet számítunk.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat addig keverjük a cukorral, míg a massza habos állagú és világos színű lesz. Ekkor csipetnyi sóval kemény habot verünk a tojásfehérjéből, és ezt a liszttel váltakozva, óvatos mozdulatokkal, lapát segítségével a tojássárgákba vegyítjük. Vajjal, vagy margarinnal kikent aljú (az oldalát nem szabad kikenni!) és liszttel megszórt tepsiben vagy formában sütjük.

A tésztát forró sütőbe tesszük, 1-2 perc után a hőt közepesre mérsékeljük. Az első 5 percben semmi esetre se nyissuk ki a sütőajtót!

Az elkészült tésztát (tűpróba) néhány percig hagyjuk a nyitott ajtajú, kikapcsolt sütőben!

2. Diós piskóta: a piskótatésztát liszt helyett darált dióval keverjük ki. Főként tortalapok készítéséhez szokták használni.

3. Kakaós piskóta: ugyanúgy készül, mint az alapváltozat. A hozzáadott kakaó mennyiségével csökkentjük a liszt mennyiségét.

Somlói galuska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3803 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Somlói galuska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
vegetáriánus ételek