Tzatziki
cacik, caciki, dzadziki
Elkészítési idő:
több mint 2 óra
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 6 főre
vagy
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint fekete olajbogyó
Elkészítés:
1. A reszelt uborkát szűrőbe tesszük, megsózzuk, 30 percig állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk.
2. A joghurtot a tálalóedényben simára keverjük, majd beleforgatjuk az uborkát, sózzuk, borsozzuk, és olajjal, ecettel, illetve fokhagymával ízesítjük.
3. Tálalás előtt legalább 120 percre behűtjük, végül az olajbogyóval díszítve kínáljuk.
A tzatziki (cacik, dzadziki stb.) a török és a görög konyha világszerte nagy népszerűségre szert tett fokhagymás joghurtos uborkasalátája, amit gyakran mártogatósként kínálnak.
A cacikit régiónként különböző fűszerekkel ízesíthetik; legnépszerűbb a friss vagy szárított menta.