Rizzsel töltött szőlőlevél
Dolmadakia yalantzi



Elkészítés:
1. Serpenyőben felhevítjük az olaj felét, és 8-10 perc alatt halványsárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a rizst, és 5 percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a zöld fűszerekkel ízesítjük.
2. Lefedve kis lángon még 5 percig pároljuk, vigyázva, nehogy odaégjen. A szőlőlevelet 3 percre forró vízbe dobjuk, lecsöpögtetjük, és leitatjuk róla a vizet.
3. A leveleket fényes felükkel lefelé kiterítjük, és mindegyikre - a levélnyélhez közel - egy-egy evőkanál tölteléket teszünk. A levelet a tenyerünkbe tesszük, alsó felét a töltelékre hajtjuk, kétoldalt a szélét is behajtjuk, majd az egész levelet alulról felcsavarjuk.
4. A megtöltött leveleket a hajtogatott felükkel lefelé egy nagy lábosba rakosgatjuk, meglocsoljuk a maradék olajjal és a citromlével, majd aláöntjük a vizet.
5. Lenyomtatjuk egy tányérral, és közepes lángon 50-60 percig főzzük, vagy amíg a leve majdnem elpárolog. Melegen vagy hidegen tálaljuk.