Spenótos-fetás lepény

Spanakopita

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spenótos-fetás lepény
Adag: 1 tortaforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
62 dkg friss spenót
25 dkg feta sajt
10 db mélyhűtött réteslap
vagy
10 db otthon készített friss réteslap
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 kisebb fej finomra vágva hagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál finomra vágott kapor
3 db habosra vert tojás
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Kiolajozunk és kilisztezünk egy 30 cm átmérőjű tortaformát. Felhevítjük az olaj felét, és 8-10 perc alatt halványsárgára pirítjuk rajta a hagymát.

2. Hozzáadjuk a megpárolt, apróra vágott spenótot, és közepes lángon 5 percig együtt pároljuk. Tálba téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd összedolgozzuk a fetával, a tojással és a zöld fűszerekkel, végül sózzuk, borsozzuk.

3. A réteslapokat egymásra téve a tortaforma alakjára szabjuk, majd mindkét oldalon megkenjük a maradék olajjal. A formába belefektetünk 5 lapot, erre egyenletesen elterítjük a spenótos-fetás tölteléket, és betakarjuk a maradék öt körlappal. A lepényt átlósan 5x5 centiméteres négyzetekre vágjuk, de csak a felső 5 lapot vágjuk át.

4. A lepényt 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Spenótos-fetás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 7688 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Spenótos-fetás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
recepttár