Diós baklava

Baklava

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Diós baklava
Adag: 1 tepsi (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A cukorsziruphoz:
6 dl víz
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
A süteményhez:
25 dkg olvasztott vaj
28 dkg durvára tört dió
8 db mélyhűtött réteslap
vagy
8 db otthon készített friss réteslap

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy kapcsos tortaformát.

2. A réteslapokat egymásra téve a tortaforma alakjára szabjuk. A tortaforma aljára egy olvasztott vajjal megkent tésztalapot fektetünk, és még egyszer megkenjük vajjal. Ráterítünk még egy lapot, és ezt is megkenjük vajjal, és ezt még kétszer megismételjük, de vigyázat: az utolsó lap tetejét ne vajazzuk meg! Mostanra összesen 4 vajjal megkent réteslapunk van a formában.

3. A lapokat megszórjuk a dióval, ráborítunk egy tésztalapot, és megkenjük vajjal. 3 további réteslapot mindkét oldalon megkenünk vajjal, és ezeket is a formába fektetjük.

4. A baklavát egy hosszú késsel átlósan 5x5 centiméteres négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk; ügyeljünk arra, hogy az összes réteget végigvágjuk, egészen az edény aljáig.

5. A süteményt 50-60 perc alatt szép pirosra sütjük.

6. A vizet a cukorral meg a citromlével felforraljuk, és kis lángon 20 percig főzzük. Amikor a süteményt kivettük a sütőből, rálocsoljuk a szirupot. A baklavát a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni, és hidegen tálaljuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Diós baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1901 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Diós baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
lexikon