Darahalva házilag

Irmik helvasi

| Halva receptek
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Darahalva házilag
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg vaj
12 dkg fenyőmag
40 dkg búzadara
5 dl tej
1 csipet
50 dkg porcukor
A díszítéshez:
8 szem mazsola
vagy
2 evőkanál fenyőmag

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban megolvasztunk 2 evőkanál vajat, és 3-5 perc alatt kissé megpirítjuk rajta a fenyőmagot.

2. Belekockázzuk a maradék vajat, beleszórjuk az összes darát, és folyamatos kevergetés mellett simára dolgozzuk.

3. A lángot lejjebb véve felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.

4. A tűzről lehúzva tiszta konyharuhával letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk.

5. Utána a masszából diónyi gombócokat formázunk, tálcára rakosgatjuk, és a maradék fenyőmaggal megszórva vagy egy-egy mazsolaszemet a tetejükbe illesztve tálaljuk.

A halva (helva, halvah, halwa, halauvi stb.) régi déli vagy keleti csemege, mely egyes vélemények szerint Indiából ered, onnan terjedt el a Közel-Keleten, a Balkánon és a Földközi-tenger medencéjében, ahol minden régióban kialakult a helyi változata. Eredeti formájában zsiradékban pirított darát (vagy lisztet) főznek meg fűszeres cukorszirupban, a zsidó és a mediterrán konyhában azonban gyakran tesznek hozzá szezámkrémet is, sőt a dara el is maradhat.
A halvába sokszor kevernek még dióféléket vagy aszalt gyümölcsöket is. Általában valamilyen formába préselve kínálják, az alábbi receptben azonban a masszából golyókat kell formázni.
Darahalva házilag
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1531 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Darahalva házilag
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
recept beküldése