Sárgarépa-krémleves

Havuc corbasi

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sárgarépa-krémleves
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg tisztított sárgarépa
4 evőkanál vaj
5 dl víz
1 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál finomliszt
másfél dl tej
3 nagyobb tojássárgája
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vaj felét egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felolvasztjuk, és 8-10 perc alatt kissé megpirítjuk rajta a hajszálvékonyan felkarikázott sárgarépát. Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk cukorral.

2. Felforraljuk, a lángot lejjebb vesszük, és a répát 15-20 perc alatt egészen puhára főzzük. Leszűrjük, majd a megfőtt répát villával nagyjából összetörjük.

3. Egy nagy lábosba téve felöntjük a tyúkhús-levessel, felforraljuk, majd 5-10 percig főzzük, vagy amíg az összetört répa szinte szétolvad a levesben.

4. A maradék vajat egy kis serpenyőben, kis lángon megolvasztjuk, és zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett egyszerre felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, és a keveréket 5-7 perc alatt besűrítjük.

5. A tűzről lehúzva egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd ezt a besamelt a levesbe öntjük, és 5 perc alatt összeforraljuk. Forrón tálaljuk.

Tyúkhús-alaplé

Kép nélkül
35 dkg farhát
40 dkg tyúkcsont
6 szem bors
40 dl víz
1 db darabolt sárgarépa
1 fej félbevágott vöröshagyma

1. Nagy fazékba teszünk a feldarabolt csontot és farhátat, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, a borsot és a bouquet garnit (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, 120-180 percen keresztül gyöngyöztetve főzzük, közben a keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről (2. kép). A levet szitán át egy tiszta tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni.

3. Egy éjszakán át hidegen tartjuk, aztán a megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük (3. kép). Ha a hűtésre nincs 24 óránk, a zsírt konyhai itatóssal szedjük le az átszűrt forró húslé tetejéről.

Sárgarépa-krémleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 737 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Sárgarépa-krémleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
hírlevél