Rántott karfiol

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Rántott karfiol
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg zsemlemorzsa
120 dkg rózsáira bontott karfiol
3 db felvert tojás
12 dkg liszt
ízlés szerint
A kisütéshez:
6 dl olaj

Elkészítés:

1. A karfiolt nagyobb (tyúktojásnyi) rózsákra szedjük, sós vízben félpuhára főzzük, és szitán hagyjuk megszáradni.

2. A megszáradt darabokat vékonyan belisztezzük (szokták szűrőn keresztül szórni a lisztet), az enyhén sózott felvert tojásba, majd a morzsába forgatjuk, és szűrőlapáttal forró olajba tesszük.

3. Először egyik, majd másik felüket sütjük aranysárgára. Rácson lecsöpögtetjük vagy zsírszívó papírra szedjük, majd forrón tálaljuk.

Párolt rizst és paradicsom- vagy tartármártást adunk hozzá.

Hasonlóan rántjuk többek között a gombafejeket, a szeletekre vágott zsenge főzőtököt, zellert és padlizsánt.
Száraz, vörös habzóbor illik hozzá.

Paradicsommártás

Kép nélkül
5 dl paradicsompüré vagy
1.5 liter paradicsomlé
0.5 dl olaj
1 db vékonyra szeletelt zöldpaprika
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
5 dkg liszt
10 dkg Julienre vágott zeller
1 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
10 dkg Julienre vágott petrezselyemgyökér
ízlés szerint egész lestyán levél vagy
ízlés szerint egész zellerlevél
10 levél finomra vágott bazsalikom vagy
1 ágacska egész rozmaring
ízlés szerint

A zellert, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát, zöldpaprikát forró olajban, a cukorral meghintve megpirítjuk, majd lisztel megszórjuk. Kis ideig még pirítjuk a liszttel, majd a paradicsom-ivólével felöntjük, sózzuk és alaposan felfőzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a zöld fűszereket, megkóstoljuk és ha szükséges utánaízesítjük. Forrón tálaljuk. Amennyiben paradicsompüréből készítjük, tanácsos csontalaplével felönteni. Főtt-párolt marhahúsokhoz, töltött paprikához, tökhöz, cukkinihez, esetenként halakhoz adjuk.

Tartármártás

Tartármártás
Majonézhez::
4 db tojás
3 dl olaj vagy
1 dkg
0.5 db leve citrom
1 dkg mustár
Tartármártáshoz::
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors
1 evőkanál fehérbor
1 dkg
0.5 dl keményre vert tejszín
1 csapott teáskanál porcukor
1 csapott evőkanál mustár
1 csapott mokkáskanál cayenni bors
ízlés szerint citromlé

1. Majonézt készítünk a következő módon: a tojássárgákhoz hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, és a sót. Először cseppekben, majd amikor kezd összeállni vékony sugárban hozzákeverjük az olajat.

2. Ha úgy érezzük, hogy nem akarja a tojás felvenni az olajat, néhány kanál forró vizet adjunk hozzá.

3. Amikor nem vesz fel több olajat, akkor kész.

4. Az elkészült kész majonézhez hozzákeverjük a többi összetevőt, és jól kikeverjük. A tejszínt keményre vert habként is a mártáshoz adhatjuk, így megakadályozzuk, hogy elfolyósodjon.

Párolt rizs

Kép nélkül
40 dkg rizs
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
5 cl olaj vagy
5 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint
Felöntéshez::
9 dl víz

A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.

Rántott karfiol
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1624 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Rántott karfiol
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
van itthon