Rántott karfiol



Elkészítés:
1. A karfiolt nagyobb (tyúktojásnyi) rózsákra szedjük, sós vízben félpuhára főzzük, és szitán hagyjuk megszáradni.
2. A megszáradt darabokat vékonyan belisztezzük (szokták szűrőn keresztül szórni a lisztet), az enyhén sózott felvert tojásba, majd a morzsába forgatjuk, és szűrőlapáttal forró olajba tesszük.
3. Először egyik, majd másik felüket sütjük aranysárgára. Rácson lecsöpögtetjük vagy zsírszívó papírra szedjük, majd forrón tálaljuk.
Párolt rizst és paradicsom- vagy tartármártást adunk hozzá.
Paradicsommártás

A zellert, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát, zöldpaprikát forró olajban, a cukorral meghintve megpirítjuk, majd lisztel megszórjuk. Kis ideig még pirítjuk a liszttel, majd a paradicsom-ivólével felöntjük, sózzuk és alaposan felfőzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a zöld fűszereket, megkóstoljuk és ha szükséges utánaízesítjük. Forrón tálaljuk. Amennyiben paradicsompüréből készítjük, tanácsos csontalaplével felönteni. Főtt-párolt marhahúsokhoz, töltött paprikához, tökhöz, cukkinihez, esetenként halakhoz adjuk.
Tartármártás

1. Majonézt készítünk a következő módon: a tojássárgákhoz hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, és a sót. Először cseppekben, majd amikor kezd összeállni vékony sugárban hozzákeverjük az olajat.
2. Ha úgy érezzük, hogy nem akarja a tojás felvenni az olajat, néhány kanál forró vizet adjunk hozzá.
3. Amikor nem vesz fel több olajat, akkor kész.
4. Az elkészült kész majonézhez hozzákeverjük a többi összetevőt, és jól kikeverjük. A tejszínt keményre vert habként is a mártáshoz adhatjuk, így megakadályozzuk, hogy elfolyósodjon.
Párolt rizs

A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.