Töltött káposzta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Töltött káposzta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
vagy
30 dkg főtt, darabolt füstölt sertéstarja
vagy
30 dkg főtt, darabolt füstölt csülök
vagy
30 dkg főtt, darabolt füstölt sertésoldalas
vagy
vagy
60 dkg sertéscomb
2 dl tejföl
2 kávéskanál pirospaprika
3 dkg liszt
6 dkg zsír
1 mokkáskanál őrölt bors
6 dkg rizs
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A füstölt húst kifőzzük, darabokra vágjuk. A káposztát folyó víz alatt átöblítjük. Felhasználva a zsír és a hagyma egy kis részét, valamint a rizst, a húst, a sót, a borsot, elkészítjük a tölteléket. A hagyma egynegyedét finomra aprítjuk és megfuttatjuk egy kis lábasban zsíron. Rátesszük a rizst, enyhén sózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és addig pároljuk, míg ezt felveszi, majd hűlni hagyjuk. A húst ledaráljuk, összekeverjük a rizzsel, sózzuk, borsozzuk.

2. A káposztaleveleket kiterítjük, vastag ereiket óvatosan kivágjuk vagy ütögetéssel elvékonyítjuk, megtöltjük (1-2. kép).

3. A megmaradt hagymát vékonyra gyaluljuk, szálakra szedjük, megfuttatjuk egy kevés zsíron, ráterítjük a káposzta felét, ezen sugarasan elhelyezzük a töltelékeket, letakarjuk a megmaradt aprókáposztával, és felöntjük a (megfelelő sótartalmúra hígított) füstölthús-lével, hogy ellepje.

4. Lassan forralva főzzük kb. 60 perc hosszat, ekkor a megmaradt zsírból és a lisztből pirospaprikával ízesített rántást készítünk, az aprókáposztát a lábas tetejéről félrehúzzuk (3. kép), a töltelékeket tálra szedjük, és az aprókáposztát a szokásos módon berántjuk.

5. A töltelékeket és a füstölt hús darabokat visszahelyezzük a tetejére, és 10 percig még forraljuk. A tejföl egyik felével meglocsoljuk a káposztát, a másik felét az asztalra adjuk.

Töltött káposzta Töltött káposzta Töltött káposzta
Ami a töltött káposztát illeti, a szlávoktól tanult káposztasavanyítást és a törököktől, balkániaktól ellesett töltelékkészítést (a mintául szolgáló szőlőlevélburok felbukkan hazai tájainkon is) a magyarok saját ízlésükhöz igazították - a káposztát a friss és füstölt disznóhús mellett tejföllel hozták össze -, és megszületett a nemzeti konyha egyik büszkesége. Mint a közkedvelt ételeknek általában, ennek is számlálhatatlan a változata: a savanyított káposztalevél helyett forrázott édeset használnak vagy egyszerűen húsgombócokat főznek a káposztába, a rántásos sűrítést elhagyják, erdélyi módra kapor- és csomborszál is ízesít...
A töltött káposzta minél többször felmelegítjük, annál jobb - a gyakran idézett mondás szerint a szerelemmel a dolog másként van.
A savanyú káposztát nyersen főzés előtt mindig kóstoljuk meg. Így megállapíthatjuk mennyire savanyú és mennyire sós. Utána hideg vízzel mossuk ki, újra kóstoljuk meg. Ha már jó az íze kezdhetjük a főzést. Ha még mindig savanyúnak találjuk másodszor is mossuk át. Az étel sózásánál mindig vegyük figyelembe a káposzta "sósságát".
A káposzta puffasztó hatását ellensúlyozza, ha köménymagos levest tálalunk előtte. Ez a paraszti konyhában valaha mindennapos rántott leves változata. Egykoron rántott leves volt a nincstelen paraszt reggelije, s máig hisszük hogy fokozza az ifjú anya tejelválasztását.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2152 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
szótár