Paprikás krumpli

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető olcsó
Paprikás krumpli
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
150 dkg hámozott, cikkekre vágott burgonya
1 késhegynyi köménymag
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
2 db darabolt paradicsom
2 db kimagozott, karikára vágott zöldpaprika
8 dkg zsír
vagy
15 dkg darabolt füstölt szalonna
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A meghámozott krumplit cikkekre vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. A csumájától megfosztott paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot darabokra törjük. A füstölt szalonnát feldaraboljuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük belőle (a zsírt megmelegítjük).

2. A hagymát halványra pirítjuk a zsírban (hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a köménymagot), lehúzzuk a lángról,megszórjuk a paprikával, rátesszük a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, megsózzuk, összekeverjük, és kevés vizet aláöntve fedő alatt nagy lángon főzzük, míg a krumpli megpuhul.

Amikor már nem egészen nyers, ne keverjük, csak rázogassuk. Leve legyen sűrű, tartalmas, adjunk hozzá salátát, savanyúságot.

Változatok:

- Kolbászos, virslis: A majdnem kész, az előbbinél kicsit bővebb lével készülő krumplihoz ugyanúgy adjuk a kolbászféléket, mint a lecsóhoz.

- Tejfölös: A kész, forró paprikás krumpliba néhány evőkanálnyi tejfölt keverünk.

- Galuskával: A bő lével készített paprikás krumpliba egy vagy két tojásból és megfelelő mennyiségű lisztből levesbetét módjára készített apró galuskát szaggatunk. Ezt is tejfölözhetjük.

Serpenyős rostélyos: A mindkét oldalukon hirtelen átsütött marhaszeleteket a paprikás krumpliéval azonos alaplében megpároljuk. Mikor már majdnem megpuhultak, hozzájuk adjuk a paradicsomot, paprikát, krumplit, és készre főzzük.

Ebben a nagyon egyszerű, közmondásosan olcsó fogásban, ami csupa olyan alapanyagból készül, ami „úgyis van otthon", megtestesül a zsír, vöröshagyma, pirospaprika hármas ízteremtő csodája. Családi körben mindenki paprikás krumplinak, esetleg krumplipaprikásnak nevezi, az étlapíróknak azonban ez póriasnak tűnhetett, hát felruházták a választékosabb serpenyős burgonya névvel.
Paprikás krumpli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2042 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Paprikás krumpli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
szótár