Fonott borjúszűz Queen Elisabeth módra

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A húskoronákhoz:
3 evőkanál olaj
3 evőkanál finomra aprított zöldfűszer
ízlés szerint
A rizskörethez:
6 dkg vadrizs
6 dkg rizs
10 dkg póréhagyma
4 kisebb csiperkegomba
3 evőkanál olaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint
kevés őrölt bors
A tálaláshoz:
16 szelet sült burgonya
A töltött gombához:
8 dkg sült libamáj
4 nagyobb kucsmagomba
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kétféle rizst külön-külön sós vízben megfőzzük (a vadrizsnek kb. 40 perc kell), leszűrjük.

2. A póréhagymát finomra vágjuk, a megtisztított gombákat, a kicsumázott paprikákat pedig apró kockákra, és az olajon serpenyőben megpirítjuk. Sózzuk, belekeverjük a petrezselymet, a borsot, majd a kétféle rizst.

3. A kucsmagombákat leforrázzuk, és megtöltjük apróra vágott sült libamájjal. A szűzpecsenyéket hosszában kettévágjuk.

4. Az így nyert 4 húsdarab mindegyikét úgy, hogy vastagabb végük egyben maradjon, 3 hosszanti csíkra vágjuk. Megsózzuk, meghengergetjük a fűszerkeverékben, és befonjuk, mint a copfot. A négy húsfonatot egymás mellé tekerjük egy kb. 6 cm átmérőjű acélcsőre, a végüket hústűvel megtűzzük.

5. Egy grillsütő lapon megolajozunk, és hengergetve pirosra sütjük rajta a húsdarabokat. Közben bő olajban ropogósra sütjük a krumplirácsokat, előkészítjük a krumplipürét.

6. A megsült húskarikákat lehúzzuk a csőről, tányérra tesszük, és kihúzzuk belőlük a tűket. A rizzsel megtöltjük a szűzkoronákat, mindegyikbe beleállítunk egy-két burgonyarácsot, kevés krumplipürével megtámasztjuk, a rizs közepébe állítjuk a megtöltött kucsmagombákat. A húskorona köré a tojásos krumplipüréből nyomózsákkal annyi csillagot nyomunk, ahány krumplirácsunk maradt, hogy mindegyikbe beleállíthassunk egyet. Nagyon gyorsan kell dolgozni, azonnal tálalni, hogy a friss hozzávalók ki ne hűljenek.

A fonott borjúszűz Queen Elisabeth módra című ételkölteményt a II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp herceg 1993-as látogatásakor adott miniszterelnöki vacsorán tálalták fel először a Gundel-étteremben. Az étrendben - füstölt lazac fehér spárgakoronán zsályamártással, galambeszencia zöldségkoronákkal, fonott borjúszűz, tavaszi eperkorona - az volt a trouvaille, hogy minden egyes fogásán valamely formában szerepelt a jelképes jelentőségű királyi fejék.
A különleges látványt nyújtó fogást azon frissiben kell asztalra adni, így tálalásához is gyakorlat kell.
A szűzkorona süljön át, legyen étvágygerjesztően piros, ám ne száradjon ki.
A recepthez használjunk friss zöldfűszereket, például bazsalikomot, rozmaringot, vadmajoránnát, vagy ezek keverékét.
Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Nagyon aromatikus, virágos, száraz, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Burgonyapüré

Kép nélkül
10 dkg vaj
120 dkg hámozott burgonya
3-5 dl forró tej
ízlés szerint reszelt szerecsendió
A burgonya főzéséhez::
1 teáskanál köménymag
1 púpozott evőkanál

1. A kockára vágott burgonyát, a beirdalt hagymával és a teatojásba zárt köménnyel, a szokásosnál sósabb vízben (nem lesz túl sós) puhára főzzük.

2. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és a főzőedényt a tűzre visszarakva, állandóan rázogatva, kicsit leszárítjuk róla a maradék főzőlét.

3. Finomra összetörjük vagy átnyomjuk a burgonyanyomón. Hozzákeverjük a szerecsendiót és megkóstoljuk. Amennyiben sótlan sózzuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, miközben fakanállal habosra verjük.

4. Hozzáadjuk a vajat, mellyel ismét habosra verjük. A tej hozzáadásával vigyázzunk, mert a különböző burgonyafajták, más-más mennyiségű folyadékot vesznek fel. A jó burgonyapüré, tapintáskor száraznak tűnik, nem ragacsos. Könnyedségét a belé vert levegőtől kapja.

Rácsos krumpli

Kép nélkül
120 dkg burgonya
ízlés szerint
A sütéshez::
olaj

1. A megtisztított krumplit kb. 4 cm hosszú, fél cm széles hasábokra vágjuk egy hullámos élű gyaluval úgy, hogy a burgonyával minden lehúzás után egy negyed fordulatot teszünk.

2. Ezután a rácsos burgonyaszeleteket konyharuhával leszárítjuk, majd bő, forró olajban megsütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük vagy leitatjuk. Azonnal tálaljuk, s csak a tányérokon sózzuk.

Fonott borjúszűz Queen Elisabeth módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1272 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Fonott borjúszűz Queen Elisabeth módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
vegetáriánus ételek